Kako napraviti ukusnu Marlenka tortu kod kuće

Podijelite ovaj članak:

Torta Marlenka, poznata i kao Medovik, je slatkiš koji potječe iz Armenije, ali je postao popularan diljem svijeta zbog svog neodoljivog okusa i jedinstvene strukture. Ova torta je slojevita, s medenim keksima i kremom od slatkog vrhnja. Iako može izgledati kao izazovna torta za pripremu, uz ovaj detaljan recept, možete je lako napraviti u udobnosti vaše kuhinje.

Sastojci:

Za kekse:
  • 4 jaja
  • 1 šoljice šećera
  • 1 šoljica meda
  • 1 šoljice maslaca
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica octa
  • 4 šoljice brašna
Za kremu:
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 šoljica šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Upute:

Priprema keksa:
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje, obloživši ga papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi, mikserom izmutite jaja sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
  3. Dodajte med i maslac te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
  4. U maloj posudi, pomiješajte sodu bikarbonu s octom i dodajte smjesi od jaja i meda.
  5. Postupno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
  6. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova i razvaljajte svaki na tanki krug. Pecite svaki krug 6-8 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ponovite postupak s preostalim dijelovima tijesta.
Priprema kreme:
  1. U hladnoj zdjeli miksera, izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrsti šlag.
Slaganje torte:
  1. Na tanjur za posluživanje stavite jedan krug pečenog keksa i premažite ga slojem šlaga.
  2. Stavite drugi krug keksa preko šlaga i ponovite postupak sve dok ne potrošite sve krugove keksa.
  3. Na vrhu i oko rubova torte nanesite preostali šlag.
  4. Po želji, ukrasite tortu sjeckanim orašastim plodovima ili voćem.
  5. Ostavite tortu u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja kako bi se keksi omekšali i okusi proželi.

Ovaj recept za tortu Marlenku sigurno će oduševiti vaše goste svojim bogatim okusom i mekom teksturom. Pratite korake pažljivo i uživajte u ovom slatkom deliciju koju možete pripremiti kod kuće!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x