Čokoladna torta je klasik među desertima i omiljena poslastica mnogih. Sočna torta s bogatim čokoladnim okusom savršena je za svečane prilike, rođendane ili jednostavno kad želite počastiti sebe i svoje najmilije. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za sočnu čokoladnu tortu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje čokolade.
Sastojci za sočnu čokoladnu tortu
Za biskvit:
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 75 g kakao praha
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- 1 ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 240 ml mlijeka
- 120 ml biljnog ulja
- 2 kašičice vanilin šećera
- 240 ml kipuće vode
Za čokoladni fil:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema sočne čokoladne torte
Priprema biskvita:
- Zagrijavanje rerne: Zagrijte rernu na 175°C. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje i premazati maslacem ili uljem.
- Suhi sastojci: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- Mokri sastojci: U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, biljno ulje i vanilin šećer. Dodajte mokre sastojke u smjesu suhih sastojaka i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodavanje vode: Polako dodajte kipuću vodu u smjesu, miješajući kontinuirano. Smjesa će biti prilično tekuća, što je normalno.
- Pečenje: Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj rerni 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi.
Priprema čokoladnog fila:
- Topljenje čokolade: U zdjeli na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite tamnu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom i maslacem. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Hlađenje: Ostavite fil da se malo ohladi i zgusne, ali da ostane dovoljno mekan za premazivanje.
Sastavljanje torte:
- Rezanje biskvita: Ohlađeni biskvit pažljivo prerežite na dva jednaka dijela.
- Filovanje: Donju polovinu biskvita stavite na tanjir za posluživanje i premažite je polovinom čokoladnog fila. Zatim stavite gornju polovinu biskvita i premažite ostatkom fila.
Priprema glazure:
- Topljenje čokolade: U zdjeli na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite tamnu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Premazivanje: Prelijte glazuru preko torte, ravnomjerno je raspoređujući po vrhu i stranama torte.
- Hlađenje: Stavite tortu u frižider na najmanje sat vremena kako bi se glazura stvrdnula i svi okusi proželi.
Posluživanje
Sočnu čokoladnu tortu poslužite hladnu, uz kuglu sladoleda od vanilije ili šlag. Ova torta će oduševiti vaše goste svojim bogatim okusom i sočnošću. Uživajte!
Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje čokolade i garantuje nezaboravan desert koji će se rado pamtiti.