Kikiriki puter: zdrava poslastica i univerzalni namaz

Podijelite ovaj članak:

Kikiriki puter, poznat i kao puter od kikirikija, kremasti je namaz koji se pravi od prženih i mljevenih kikirikija. Ovaj popularni proizvod nalazi svoje mjesto u kuhinjama širom svijeta, kako zbog svog bogatog okusa, tako i zbog nutritivnih vrijednosti. Bilo da se konzumira kao namaz na hljebu, sastojak u kolačima, ili kao dodatak u smoothiejima, kikiriki puter je postao nezaobilazan dio svakodnevne ishrane mnogih ljudi.

Porijeklo i historija

Kikiriki puter potiče iz Sjeverne Amerike, gdje je prvi put napravljen krajem 19. vijeka. Historijski podaci sugeriraju da su drevne civilizacije, poput Asteka, koristile mljeveni kikiriki kao osnovu za hranu. Međutim, moderni kikiriki puter, kakav danas poznajemo, patentirao je dr. John Harvey Kellogg 1895. godine. Njegova namjera bila je da stvori hranjiv proizvod koji bi bio dobar izvor proteina, posebno za ljude koji su imali problema sa žvakanjem mesa.

Nutritivne vrijednosti

Kikiriki puter je bogat izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala. Sadrži visoku koncentraciju mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su korisne za zdravlje srca. Takođe je dobar izvor vlakana, vitamina E, magnezijuma i kalijuma.

Prednosti kikiriki putera uključuju:

  • Visok sadržaj proteina: Pomaže u izgradnji i obnovi mišića, što ga čini idealnim za sportiste i one koji vode aktivan život.
  • Zdrave masti: Podržava zdravlje srca i pomaže u održavanju optimalne razine holesterola.
  • Nizak sadržaj šećera: Prirodni kikiriki puter obično ne sadrži dodatne šećere, što ga čini pogodnim za osobe koje paze na unos šećera.

Međutim, zbog visoke kalorijske vrijednosti, kikiriki puter treba konzumirati umjereno, posebno kod osoba koje paze na unos kalorija ili pokušavaju smršati.

Raznovrsna upotreba

Kikiriki puter se koristi na razne načine u kulinarstvu. Može se jednostavno mazati na hljeb ili krekere, ali je također odličan sastojak za kolače, keks, energetske pločice i razne deserte. U azijskoj kuhinji, kikiriki puter se često koristi kao osnova za umake i marinade, dajući jelima bogat i kremast okus.

Za ljubitelje zdrave ishrane, kikiriki puter se može dodati u smoothieje, ovsene pahuljice ili koristiti kao umak za voće poput jabuka i banana.

Kupovina i skladištenje

Pri kupovini kikiriki putera, preporučuje se odabir onog koji sadrži samo kikiriki i eventualno sol, bez dodatnih ulja, šećera ili konzervansa. Prirodni kikiriki puter može imati sloj ulja na vrhu, što je normalno i može se jednostavno promiješati prije upotrebe.

Kikiriki puter se treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja preporučuje se skladištenje u frižideru kako bi se produžila njegova svježina i spriječila oksidacija masti.

Kikiriki puter je svestrani namaz i hranjivi dodatak svakodnevnoj ishrani. Njegova kombinacija okusa, hranljivih tvari i jednostavnosti upotrebe čini ga jednim od najpopularnijih proizvoda širom svijeta. Bilo da ga koristite kao brzo rješenje za doručak, sastojak u omiljenim desertima ili kao dio zdravog snacka, kikiriki puter je zasigurno namirnica koja zaslužuje mjesto u vašoj kuhinji.lužuje mjesto u vašoj kuhinji.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x