Zašto smo dozvolili očite laži na Aliju Izetbegovića?

Podijelite ovaj članak:

Čuli smo često Milorada Dodika i njegove trabante ili mentore, kako se u BOsni i Hercegovini vodila borba protiv Islamske deklaracije, Alije izetbegovića. Na društvenoj mreži X, nekoliko puta sam raspravljao s profesorom na Univerzitetu u Banjaluci, Aleksandrom Savanovićem, koji vrlo pogrdno govori o Islamskoj deklaraciji, kako bi opravdao svoje učešće u genocidnoj armiji rs.

Nekoliko puta sam mu rekao da pročita djelo, koje je prije svega filozofski traktat o “Islamizaciji muslimana”, a ne islamizaciji drugih religija, a on mi je slao isječke istrgnute iz konteksta, koji i kao takvi ne govore ništa loše o autoru i djelu.

Postavio sam pitanje umjetnoj inteligenciji na tu temu, evo vam pitanja i odgovora, a prilažem i to kapitalno djelo na čitanje.

Pitanje:
Možeš li mi uraditi recenziju Islamske deklaracije Alije izetbegovića. Zanima me da li se u njoj negativno govori o drugim religijama i da li ona želi urediti čitav svijet po nekom strogom šerijatu?

Odgovor:

Islamska deklaracija Alije Izetbegovića primarno se bavi idejom islamizacije muslimanskog društva i muslimanskih naroda. Dokument je fokusiran na muslimane, promovišući jedinstvo, islamski odgoj, i obnovu islamskih vrednosti. U uvodu, Izetbegović naglašava da je deklaracija upućena muslimanima, a ne onima koji sumnjaju u superiornost islama​.

U deklaraciji nema direktnih napada na druge religije, već se naglašava nezavisnost islamskog sveta od stranih uticaja, bilo sa Istoka ili Zapada, posebno od kapitalističkih i komunističkih ideologija. Izetbegović kritikuje zapadne i istočne sile koje žele da zadrže muslimanske narode u stanju duhovne i političke zavisnosti, ali ne cilja specifično na religije poput hrišćanstva ili judaizma​.

Što se tiče uvođenja šerijata, Islamska deklaracija poziva na ostvarenje islama na svim poljima, od ličnog života do državnih struktura. Islam se opisuje kao sveobuhvatna filozofija života, koja obuhvata veru, zakon, politiku i moral. Izetbegović se zalaže za islamizaciju društva, ali ističe da nema jedinstvenog islamskog političkog sistema koji bi bio primenljiv za sva vremena. Muslimani, prema njemu, moraju sami pronaći odgovarajuće oblike upravljanja u skladu sa islamskim vrednostima​.

Zaključak je da Islamska deklaracija ne teži globalnom šerijatskom poretku u strogo tradicionalnom smislu, već poziva muslimanske zemlje na reformu unutar islamskog okvira.

Deklaraciju u PDF formatu pročitajte OVDJE.


: Zašto smo dozvolili očite laži na Aliju Izetbegovića?
Opširnije: Zašto smo dozvolili očite laži na Aliju Izetbegovića?

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x