Sjajne vijesti: Desetogodišnja Ajna je pobijedila leukemiju

Podijelite ovaj članak:

Životna priča desetogodišnje Ajne Kahrimanović iz Sanskog Mosta, koja je pobijedila leukemiju, postala je simbol nade i hrabrosti za sve one suočene s teškim zdravstvenim izazovima. Ova nevjerojatna djevojčica svojim je primjerom pokazala da nikada ne treba gubiti nadu, a njezina borba inspirirala je poznatu humanitarku Medihu Sadić da stvori dječiju slikovnicu koja je danas promovisana u Prvoj sanskoj školi.

Mediha Sadić, rođena u Ključu i trenutno nastanjena u Švicarskoj, upoznala je Ajnu i njene roditelje prije šest godina, kada je Ajna, tada trogodišnjakinja, prvi put dijagnosticirana sa leukemijom. Njihovo prijateljstvo započelo je u Roditeljskoj kući u Sarajevu, gdje su se obitelj Kahrimanović i Mediha našli tokom Ajninog liječenja.

Kroz svoje dugogodišnje angažmane s udruženjem „Srce za djecu“, Mediha je redovito organizirala humanitarne akcije i pružala podršku oboljeloj djeci. Sada je, vođena vlastitim iskustvom i željom za pomoći, odlučila stvoriti dječiju slikovnicu kao emocionalnu podršku djeci koja se bore s teškim zdravstvenim problemima. Rezultat ovog humanitarnog projekta su dvije slikovnice: „Poglavica Ajna i njeni prijatelji“ i „Oproštaj od malene gusjenice“.

„Poglavica Ajna i njeni prijatelji“ prati avanture male heroine Ajne i njenih prijatelja u bolnici dok se bore protiv bolesti, dok „Oproštaj od malene gusjenice“ nudi pouke o nadi i prevladavanju teškoća.

Današnja promocija slikovnica održana je u Prvoj sanskoj školi, gdje su Ajna i njeni školski drugovi imali priliku sudjelovati u ovom posebnom događaju. Učenici su s velikim interesovanjem slušali Ajninu priču i promišljali o važnosti podrške i hrabrosti u teškim trenucima.

Promocija je također održana u sklopu mjeseca podizanja svijesti o raku kod djece, koji je posvećen osvježavanju javne svijesti o izazovima s kojima se suočavaju mališani oboljeli od raka. Sav prihod od prodaje slikovnica bit će doniran udruženju „Srce za djecu“, koje nastoji pružiti pomoć i podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim obiteljima.

Ajna Kahrimanović i njen put ka ozdravljenju tako nisu samo osobna priča hrabrosti i nade, već i inspiracija za sve nas da nikada ne zaboravimo snagu ljudskog duha i važnost zajedništva u borbi protiv teških bolesti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x