Proučena hafiska dova Fahrudin-ef. Žbaniću 

Podijelite ovaj članak:

U džematu Poljice-Ugar, Medžlis Islamske zajednice Puračić, danas je proučena hafiska dova Fahrudin-ef. Žbaniću, imamu ovog džemata. Njegov muhafiz je hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Svečanosti su prusustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam i predsjednik MIZ Puračić Zijad-ef. Vehabović i Šemsudin Smajlović, članovi porodice novog hafiza, glavni imami, imami, hafizi i džematlije.

Muftija Fazlović je uputio čestitke hafizu Žbaniću, njegovoj porodici, džematlijama, kolegama i vrijednom muhafizu Spahiću.

– Svaka riječ Kur'ani-kerima je putokaz, svaki ajet je velika mudrost. Od nas se traži više i mi možemo više. Ako smo dobri čuvari Kur'ani-kerima, čuvari dini-islama, onda bismo trebali biti dobri čuvari naših vrijednosti i plemenitih tekovina koje smo naslijedili od naših pretaka, dobri čuvari naših institucija i domovine Bosne i Hercegovine

U razvijanju ljubavi prema Kur'ani-kerimu, našoj pažnji i svemu što činimo da nas približu Kur'ani-kerimu, imamo instituciju hifza. Kur'an je jedina knjiga koja se pamti, jedina knjiga koja se na ovaj način memoriše. Mi smo, hvala Bogu, dio ummeta poslanika Muhammeda, alejhi selam, čija je čast velika, posebno zato što smo u ovom našem vremenu napredovali u učenju hifza i broju hafiza. Velika je razlika kada se to usporedi s prilikama prije pedeset godina. Allah, dželle šanuhu, nas je potpomogao, kako je znao kazati halifa Omer, radijallahu anhu, islamom, potpomogao nas je Kur'anom i zbilja imamo jednu visoku čast. Valja nam to imati na umu. Ako imamo veći broj hafiza moramo imati više naših čestitih porodica, naši džemati moraju biti jači, to se mora osjetiti u našoj Islamskoj zajednici, domovini Bosni i Hercegovini.

Hafiz je čovjek takvog statusa da se uz njega spašavaju mnogi ljudi, spašavaju se uz Kur'an, i na ovom i na budućem svijetu. Zato ne iznenađuje ovolika radost u ovom džematu, radost svih nas što imamo još jednog hafiza. Svaki novi hafiz je veliki korak naše Islamske zajednice, našeg naroda. Posebno je važno kada naši imami, uz sve ono što nose kao emanet, uspiju da nauče Kur'an napamet i da imamo novog hafiza u liku imama, kazao je muftija Fazlović te je prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića vrijednom imamu i muallimu hafizu Žbaniću.

Glavni imam Zijad-ef. Lugavić je ovom prilikom izrazio radost zbog ove hafiske dove.

– Velika je radost u ovom džematu, medžlisu, među svima nama. Naš Medžlis Islamske zajednice Puračić u Lukavcu bogatiji je za još jednog, šestog hafiza. Hvala Allahu, dželle šanuhu, u ovom mjesecu smo počašćeni sa dvije radosti. Prva je bila 12. rebiul-evvela, dan rođenja Muhammeda, alejhi selam, a druga je ova hafiska dova, kazao je glavni imam Vehabović.

Fahrudin-ef. Žbanić je sin Husejna i Ajše. Rođen je 9. januara 1977. god. u Tuzli.  Osnovnu školu je završio u Poljicu, a zatim i Behram-begovu medresu u Tuzli, u prvoj generaciji nakon obnovljenog rada ove škole. Završio je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu te je radio kao imam u Gornjem Vakufu u džematu: Gaj, Jagnjid i Kute. Od 2007 godine hafiz Žbanić je imam, hatib, muallim u džematu Poljice-Ugar.

Hafiz Žbanić je polagao hifz pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH u peridou od 24. juna do 8. jula 2024. godine.

Njegovom muhaffizu Mirnes-ef. Spahić ovo je 43 kandidat kojeg promovira u zvanje hafiz Kur’ana Časnog, poručuju iz Muftijstva tuzlanskog.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x