Manipulacija etničkim i vjerskim razlikama: Zašto Balkan ne može izaći iz začaranog kruga netrpeljivosti

Podijelite ovaj članak:

Politička manipulacija etničkom i vjerskom pripadnošću u svrhu diskreditacije neistomišljenika postala je standardna praksa na Balkanu, do Slovenije do Makedonije. Generacije su odrastale s uvjerenjem da su “drugi” uvijek krivci za sve loše što se dogodi.

Ovaj fenomen se održava svakodnevnim medijskim izvještavanjem, gdje je etnička ili vjerska pripadnost napadača ili žrtve u prvom planu. Naslovi poput “Srbin napao Hrvata” ili “Bošnjak pretučen u Beogradu” postali su norma, neovisno o stvarnim razlozima sukoba. Nasilje ili nesreća se prikazuju kroz etnički prizvuk, što dodatno raspiruje tenzije među ljudima, bez ikakve analize o uzrocima ili posljedicama.

U mnogim slučajevima, stvarni motivi incidenta, poput kriminalnih aktivnosti, potpuno su zanemareni. Fokus se stavlja isključivo na etničke ili vjerske razlike, čime se javnost dodatno polarizira. Ovakvi izvještaji služe kao gorivo za političke aktere, koji često koriste ove podjele kako bi mobilizirali svoje biračko tijelo.

Kako je u svijetu?

Za usporedbu, u Skandinaviji, gdje su povijesne tenzije među narodima bile prisutne stoljećima, ovakav način izvještavanja je nezamisliv. U zemljama poput Švedske, Norveške ili Danske, mediji izbjegavaju etiketirati ljude po etničkoj pripadnosti, čak i kada su u pitanju teški zločini. Identiteti počinitelja i žrtava često se navode samo inicijalima, čime se izbjegava daljnje širenje netrpeljivosti i mržnje.

Vidi li se kraj ovog besmisla?

Nažalost, ovakva praksa na Balkanu neće nestati brzo. Iako su neke države postale članice Europske unije, problem duboko ukorijenjenih etničkih animoziteta nije jednostavno iskorijeniti. Političari su svjesni da je stvaranje unutrašnjeg neprijatelja ključan alat za mobilizaciju glasova. Umjesto da biraju političke programe, građani često “glasaju protiv” onih koje smatraju prijetnjom, i to najčešće na temelju njihove etničke ili vjerske pripadnosti.

S obzirom na trenutnu dinamiku, teško je reći kada će doći do promjene, no jasno je da će ovakva praksa opstati dokle god postoje politički interesi koji potpiruju podjele.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x