Priča o tri bika i lavu: Pouka za arapski svijet danas

Podijelite ovaj članak:

Priča o tri bika iz arapskog svijeta nudi snažnu pouku o važnosti zajedništva i posljedicama razdvajanja. U njoj su tri bika – bijeli, crveni i crni – zajedno uspješno odbijala lavove napade sve dok lav nije uspio razbiti njihovo jedinstvo. Ova simbolična priča može se primijeniti na trenutačnu situaciju u arapskom svijetu, gdje su podjele i nesloga omogućili neprijateljima da napreduju.

Lav i tri bika: Kako je lav pobijedio razdorom

Na širokoj preriji, tri bika – jedan bijel, drugi crven i treći crn – živjela su složno. Kada bi ih lav napao, bikovi bi se okrenuli leđima jedan prema drugome, a rogovima prijetili predatoru. Lav, videći da ih ne može pobijediti silom, odlučio je koristiti lukavstvo.

Jednog dana predložio je crnom i crvenom biku da mu prepuste bijelog, govoreći da im bijeli bik otkriva položaj. Uvjerio ih je da će, kada se riješe bijelog bika, imati cijelu preriju samo za sebe. Oni su pristali. Ali to nije bio kraj – lav je potom nagovorio crnog bika da mu prepusti i crvenog, uvjeravajući ga da je i on previše uočljiv. Kada je na kraju ostao samo crni bik, lav ga je napao, a bik se predao bez borbe.

„Ja sam zapravo bio poražen onog dana kada sam dopustio da pojedeš mog prijatelja – bijelog bika“, rekao je crni bik lavu.

Pouka za arapski svijet: Podjele koje omogućuju napadačima da napreduju

Ova stara arapska priča nosi važnu poruku za današnji arapski svijet. Dok su arapske zemlje međusobno podijeljene, neprijatelji poput Izraela koriste te podjele kako bi oslabili njihov zajednički front. Primjer toga su izraelski napadi na Gazu, gdje je genocidna agresija rezultirala smrću preko 20.000 djece, dok se stvarni broj žrtava još uvijek ne zna.

Za to vrijeme, mnoge arapske zemlje nisu reagirale na pravi način. Umjesto da se suprotstave agresiji, neki su surađivali s napadačima kako bi sebe zaštitili, baš poput crnog i crvenog bika iz priče.

Izrael, Gaza i arapska nejedinstvenost

Izrael je za godinu dana sravnio sa zemljom Gazu, a svijet je nijemo promatrao. Arapske zemlje, koje su mogle pomoći Palestincima, okrenule su leđa svojoj braći, vjerujući da će ih njihova šutnja zaštititi. No, kao što priča o tri bika pokazuje, lav se ne zaustavlja dok ne napadne sve.

Lav je sada krenuo na Libanon i Siriju, a mnogi su se tek sada probudili, shvativši da su sljedeći na redu. Jordan se tek sada sjetio da je i on u opasnosti, dok Egipat i dalje vjeruje da ga lav neće napasti – baš kao i svi ostali “crni bikovi” iz priče.

Pouka iz prošlosti: Ko je sljedeći?

Priča o tri bika je jasna metafora za sudbinu arapskih zemalja. Lav ne staje nakon što porazi jednog bika; njegov apetit raste. Arapski svijet mora shvatiti da samo kroz zajedništvo mogu stati pred prijetnjama.

Ako se nastavi sadašnja politika nejedinstva, postavlja se pitanje: Hoće li čak i Meka i Medina biti pošteđeni pred gladnim lavom?

Zaključak: Zajedništvo kao jedini put naprijed

Kao što priča o tri bika pokazuje, razdor vodi uništenju. Arapski svijet mora shvatiti važnost jedinstva u suočavanju s prijetnjama koje dolaze izvana. Samo zajedničkim snagama mogu se suprotstaviti “lavovima” koji prijete njihovoj budućnosti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x