Dova kojom se moli da kiša bude korisna i da ne prouzrokuje štetu

Podijelite ovaj članak:

Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana pogađaju obilne kiše koje su prouzrokovale poplave, klizišta i velike probleme širom zemlje. Mnogi građani su zabrinuti za sigurnost svojih domova i imovine, a šteta koju izaziva prekomjerna količina vode postaje sve očiglednija. U ovakvim trenucima, osim preventivnih mjera koje nadležni organi poduzimaju kako bi zaštitili stanovništvo, važno je i duhovno tražiti zaštitu i uputiti dove za smanjenje padavina.

Jedna od preporučenih molitvi koju je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, učio u ovakvim situacijama, jeste dova kojom se moli da kiša bude korisna i da ne prouzrokuje štetu. Ova dova je prenesena u autentičnim islamskim hadisima i može biti izgovarana kada postoji bojazan od poplava i razaranja.

Dova za vrijeme obilnih kiša:

اللهم حوالينا ولا علينا، اللهم على الآكام والظراب وبطون الأودية ومنابت الشجر

Allahumme havalejna vela alejna, Allahumme ale'l-ekami ve'z-zirabi ve butuni'l-evdijeti ve menabiti'š-šedžer.

U prijevodu: “O Allahu, daj da kiša pada oko nas, a ne na nas. O Allahu, daj da kiša padne na brežuljke, uzvisine, doline i mjesta gdje rastu stabla.”

Ova dova simbolizira molbu za zaštitu, pozivajući da kiša padne na mjesta gdje neće ugroziti ljude, kuće i naselja, ali gdje će ipak biti korisna prirodi i zemlji.

Kako se zaštititi od poplava?

Iako je duhovna zaštita važna, ne treba zaboraviti i na mjere opreza koje mogu pomoći u smanjenju štete. Evo nekoliko savjeta za zaštitu od poplava:

  1. Pratite upute nadležnih organa – Uvijek budite u kontaktu s lokalnim službama civilne zaštite i pratite informacije putem medija ili službenih kanala.
  2. Zaštitite svoju imovinu – Podignite vrijedne stvari na više etaže, isključite električne uređaje iz struje i osigurajte kritične dijelove kuće od vode.
  3. Pripremite se za evakuaciju – U slučaju ozbiljnih prijetnji, imajte plan evakuacije i budite spremni napustiti dom kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu.
  4. Izbjegavajte vožnju kroz poplavljena područja – Ako je moguće, ne vozite kroz poplavljene puteve jer to može biti izuzetno opasno.

Obilne padavine, iako donose potrebnu vodu za poljoprivredu i vegetaciju, mogu postati opasne ako se nekontrolirano šire i prouzrokuju štete. Osim preventivnih mjera, molitve i duhovni oslonac uvijek su bili dio tradicije naroda u Bosni i Hercegovini. U ovim trenucima, dova za zaštitu od poplava može donijeti osjećaj mira i nade da će kiša prestati prije nego što izazove ozbiljne posljedice.

Neka se svi građani naše zemlje mole za zaštitu i slijede savjete nadležnih kako bi se sigurno suočili s izazovima koje donose ove vremenske neprilike.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x