Nepotizam u BiH: Ministar dodijelio stipendiju sinu – Test za NiP

Podijelite ovaj članak:

Nepotizam u Bosni i Hercegovini ostaje goruće pitanje, a jedan od najnovijih primjera dolazi iz Ministarstva za boračka pitanja, kojim rukovodi član stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković. Prema dostupnim informacijama, ministar je odobrio finansijsku pomoć svom sinu za školovanje u iznosu od 2.100 BAM. Posebno je zabrinjavajuće što je zahtjev podnesen ministarstvu koje vodi njegov otac 3. oktobra 2024. godine, a već četiri dana kasnije riješen je pozitivno.

Ovaj slučaj je podigao dosta prašine jer se upravo stranka Narod i Pravda, predvođena liderom Dinom Konakovićem, isticala kao borac protiv korupcije i nepotizma. Tokom izborne kampanje, Dino Konaković je javno obećavao da će se obračunati s takvim praksama u javnim institucijama, obećavajući građanima transparentnost i odgovornost.

Problem sistemskog nepotizma

Ovaj slučaj podsjeća na duboko ukorijenjene obrasce nepotizma u BiH, gdje političari koriste svoju moć kako bi osigurali pogodnosti za članove svojih porodica. Iako zakon ne zabranjuje članovima porodica javnih službenika da apliciraju za financijsku pomoć ili druge vrste beneficija, procesi koji se odvijaju ovako brzo i sa očiglednim sukobom interesa narušavaju povjerenje građana u javne institucije.

Političke implikacije

S obzirom na činjenicu da je Narod i Pravda stranka koja se snažno pozicionirala protiv korupcije, ovaj slučaj stavlja njenog lidera Dinu Konakovića u nezavidnu situaciju. On se suočava s pritiskom da dokaže svoje predizborne tvrdnje i poduzme konkretne mjere protiv svog ministra. U protivnom, postoji opasnost da će birači ovaj događaj tumačiti kao još jedan primjer praznih političkih obećanja.

Ako Dino Konaković ne razriješi ministra dužnosti ili ne pokrene odgovarajući disciplinski postupak, to bi moglo ozbiljno narušiti imidž stranke i obeshrabriti one koji su vjerovali u njen potencijal za promjene. Ovo je test ne samo za lidera stranke, već i za političku kulturu u BiH – hoće li princip borbe protiv nepotizma biti stavljen iznad političkih veza i porodičnih interesa?

Šire posljedice

Ovakvi slučajevi dodatno osnažuju percepciju da je nepotizam sistemski problem u BiH, posebno u javnim institucijama. Kad političari i javni dužnosnici favoriziraju članove vlastitih porodica ili prijatelje, to ne samo da narušava princip meritokratije, nego i šalje poruku javnosti da su političke veze ključne za uspjeh. Dugoročno, to vodi ka smanjenju povjerenja u institucije, ali i pojačava negativne društvene tendencije poput odliva mozgova, jer mladi, kvalificirani ljudi često nemaju jednake šanse u takvom sistemu.

Zaključak

Slučaj dodjele pomoći sinu ministra Elmedina Konakovića predstavlja ozbiljan test za Narod i Pravdu i njenog lidera. Da bi pokazali dosljednost u borbi protiv nepotizma, potrebne su konkretne akcije, poput sankcioniranja ministra ili uvođenja strožijih procedura za dodjelu sredstava. Ukoliko ne bude odgovarajuće reakcije, ovo će samo potvrditi sumnje da se predizborna obećanja o borbi protiv korupcije i nepotizma koriste isključivo kao politički marketing, bez stvarne namjere da se nešto promijeni u praksi.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x