Zbog visokog nivoa kadmijuma Bingo povlači špinat iz prodaje

Podijelite ovaj članak:

Obavještenje za potrošače: povlačenje spornog špinata iz prodaje zbog povišenog nivoa kadmijuma

Kompanija Bingo obavještava sve kupce da je, zbog povišenih nivoa kadmijuma, obustavljena prodaja špinata proizvođača Ardo Ardoi (ARDO ARDOOIE NV., Wezestraat 61, 8850 Ardooie, Belgium). Radi se o pakovanjima čiji je rok upotrebe april 2026. godine, a datumi proizvodnje na pakovanju označeni su kao 9.5.2024. i 28.5.2024. Brojevi lota ovog špinata su 103024110 i 103014110. Tokom kontrole, u proizvodima je utvrđena koncentracija kadmijuma od 0,29 mg/kg, što je 0,09 mg/kg iznad dozvoljenog evropskog standarda.

Iako su belgijske vlasti potvrdile da prekoračenje kadmijuma u špinatu predstavlja zakonski problem, ali ne i rizik po sigurnost hrane, iz Binga napominju da su sporni proizvodi povučeni iz prodaje. Bingo moli sve kupce koji su kupili špinat sa navedenim datumima proizvodnje da ga vrate u prodavnicu gdje su ga kupili, a novac će im biti vraćen bez potrebe za predočenjem računa.

Ostala pakovanja špinata iz Binga su potpuno ispravna i sigurna za konzumaciju, pa nema razloga za brigu oko drugih proizvoda. Bingo se izvinjava svim potrošačima zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljuje na razumijevanju.

Za sve dodatne informacije, potrošači se mogu obratiti najbližoj Bingo trgovini.

Kadmijum je teški metal koji prirodno postoji u Zemljinoj kori, ali se može naći i u okolišu kao posljedica industrijskih aktivnosti, poput rudarstva i spaljivanja fosilnih goriva. U industriji se koristi za proizvodnju baterija, boja, plastičnih materijala i za galvanizaciju (zaštitu metala od korozije).

Kadmijum je toksičan za ljude ako se unese u organizam u većim količinama, bilo putem hrane, vode, ili zraka. Dugotrajno izlaganje ovom metalu može dovesti do oštećenja bubrega, kostiju i respiratornog sistema. Takođe, kadmijum se može nakupljati u organizmu jer se vrlo sporo izlučuje.

Hrana, naročito lisnato povrće poput špinata, može sadržavati kadmijum ako je uzgajana na zemljištima kontaminiranim ovim metalom. Zato postoje strogi propisi o maksimalno dozvoljenim količinama kadmijuma u hrani kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x