Šteta oko 20.000 KM: Samiru su psi lutalice uništile stado koza i ovaca

Podijelite ovaj članak:

Samir Kermo, poljoprivrednik iz Busovače, suočio se s teškom situacijom nakon što su psi lutalice napali njegovo stado ovaca i koza na farmi u Ilijašu. U samo jednoj noći, deset godina njegovog mukotrpnog rada gotovo su potpuno uništene, a tragediju je podijelio na svom Facebook profilu uz potresne fotografije i emotivan opis.

Od ukupno 60 ovaca i 20 koza, preživjelo je svega 26 ovaca i 8 koza, dok su ostale životinje nastradale – zaklane ili uginule od straha. Kermo procjenjuje da ukupna šteta iznosi oko 20.000 KM.

Kermo je izrazio duboko nezadovoljstvo reakcijom državnih organa, ističući kako su zaštitili lutalice, ali ne i njegovu imovinu niti egzistenciju njegove porodice. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi komentatori ističu važnost pronalaska adekvatnih rješenja za problem pasa lutalica, kako bi se spriječile ovakve tragedije.

Dok Kermo traži pravdu i podršku, ovaj događaj podsjeća na sve veće izazove s kojima se suočavaju poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog prirodnih nepogoda, već i zbog zanemarivanja ključnih problema poput kontrole lutalica.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x