Fetulah Gulen: Vođa Hizmeta u egzilu umro u 83. godini

Podijelite ovaj članak:

Fetulah Gulen, osnivač pokreta Hizmet, preminuo je u 83. godini nakon dugotrajnog boravka u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama. Gulen, koji je bio blizak saveznik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kasnije je optužen za orkestriranje neuspjelog državnog udara 2016. godine. Taj događaj doveo je do smrti oko 250 ljudi, a turska vlada je sprovela masovne čistke protiv Gulenovih sljedbenika.

Gulen je poricao svoju uključenost u puč, ali je od 1999. godine živio u američkom egzilu, gdje je nastavio djelovati putem svog pokreta Hizmet, koji se zalaže za umjerenu verziju islama i međureligijski dijalog. Njegov pokret je posebno bio aktivan u obrazovanju i preduzetništvu, ali je sistematski uništen u Turskoj nakon propalog puča.

Iako je Gulen godinama negirao povezanost sa terorističkim aktivnostima, turska vlada ga je označila kao vođu terorističke organizacije. Njegov život u egzilu završio je u američkoj bolnici, gdje je preminuo, prema objavi sa internet stranice Herkul. Gulen je ostao polarizirajuća figura, s mnogim pristalicama koje ga smatraju vjerskim vođom, dok ga njegovi protivnici vide kao prijetnju sekularnoj Turskoj.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x