Režiser Vinci Vogue Anžlovar u borbi sa smrtonosnom bolešću: Imam ALS, umirem…

Podijelite ovaj članak:

Piše, književnik, Muhamed Mahmutović

Napisao sam jedanaest knjiga s vrlo složenim sadržajem, ali sam uvijek nekako nalazio prave riječi da opišem ono što sam osjećao. Već nekoliko dana mučim se da napišem barem novinsku karticu o sudbini mog dobrog prijatelja Vincija Voguea Anžlovara, slovenskog režisera, koji je nedavno imao premijeru svog novog filma.

Koliko nas život može zaokupiti, shvatio sam kad sam propustio da primijetim kroz šta prolazi moj dragi prijatelj. Tek sam na premijeri, vidjevši ga u kolicima, posumnjao da je doživio neku nesreću. Poslao sam mu poruku da ga pitam šta se dogodilo, a on mi kratko odgovori:

“Imam ALS, umirem…”

Ne mogu se sjetiti kad me je nešto tako potreslo. Danima se vraćam u prošlost, prisjećajući se trenutaka kada smo se družili u Ljubljani s našim dobrim prijateljem Brankom Đurićem Đurom. Pisao sam Đuri, nadajući se da će mi reći da postoji nada. No, on mi je, vidno tužan, rekao da nema nade. Rekao je da je bio na premijeri filma i da je na raspolaganju da pomogne na bilo koji način.

Zaista je divno imati prijatelja poput Đure!

Novi film “Tartinijev ključ”, u režiji Vincija Voguea Anžlovara, donosi nam priču o troje mladih prijatelja koji, tokom ljetnih praznika u Piranu, otkrivaju zagonetne tajne ovog slikovitog srednjovjekovnog grada.

Njihova avantura počinje na Tartinijevom trgu, gdje Barbara slučajno prima SMS poruku koja ih uvodi u niz zagonetki vezanih za srednjovjekovne misterije Pirana. Kao u svakoj dobroj priči, tu su i negativci, koji dodatno podižu napetost u filmu, a upravo je tu Anžlovar pokazao svoje režisersko umijeće.

Film, zasnovan na romanu Romana Kukoviča, stiže u kina u oktobru 2024. godine.

Vinci Vogue Anžlovar, poznat po filmovima kao što su “Babica gre na jug” (1991) i “Dedek gre na jug” (2022), istakao je da je imao sreće pri izboru mladih glumaca koji su svojim zrelim i profesionalnim pristupom doprinijeli uspjehu filma. Njegov film “Babica gre na jug” smatra se jednim od najuspješnijih slovenskih filmova svih vremena.

Na premijeri filma u Mariboru, režiser Anžlovar je dobio stojeće ovacije, iako je, usprkos lošem zdravlju, došao u kolicima, ogrnut prepoznatljivom “palestinkom”, od koje se ne odvaja.

Na društvenim mrežama koristi svoj utjecaj kako bi pomogao zaustavljanju agresije na Gazu, koja je odnijela desetine hiljada života, među njima i stotine beba mlađih od godinu dana.

Možete zamisliti kakav je čovjek Vinci Anžlovar – bori se za živote bespomoćnih Palestinaca, dok istovremeno, s ironijom, govori o svom kraju i borbi s neizlječivom bolešću.

Ekipa glumaca koju je on maestralno vodio kroz priču, našla je “Tartinijev ključ”, a on će ako Bog da naći ključ vrata raja, zbog dobrote koju cijeli život nosi u sebi i osjećaja za pravdu!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x