Komisija za sigurnost PFBiH- Obustaviti formiranje rezervnog sastava policije RS

Podijelite ovaj članak:

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici, razmatrajući odgovor entiteta FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zaključila da navedene aktivnosti odmah obustave predstavnici međunarodne zajednice, prije svega OHR, zbog uznemirenosti građana.

Sva četiri zaključka Komisija je usvojila jednoglasno. Između ostalog, traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja spomenutog nacrta zakona u manjem bh. entitetu.

Komisija je pozvala Vladu FBiH i preporučila kantonalnim vladama da popune aktivne sastave u skladu s pravilnicima i traže adekvatno opremanje aktivnih sastava.

Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, FBiH će poduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana – navodi se u posljednjem zaključku Komisije.

Novinarima se nakon završetka sjednice obratio predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić. On je rekao da od vlasti u RS očekuje da obustave sve aktivnosti ili od OHR-a da ih zaustave.

– To nam je primarni cilj i intencija, da se ovo zaustavi, u protivnom će nadležne institucije u Federaciji, zajedno s Parlamentom, definirati adekvatan odgovor – rekao je Mašić.

Osim članova Komisije i resornog ministra, sjednici su prisustvovali zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima su bili predstavnici OHR-a, OSCE-a, Ambasade SAD u BiH i Delegacije EU u BiH.

  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x