Aachen: Imam i sveštenik organizovali zajedničku izložbu slika

Podijelite ovaj članak:

Mehmed-ef. Jakubović, imam i umjetnik iz džemata Aachen u Njemačkoj izložio je svoje radove u crkvi Martin Luther u Aachenu na zajedničkoj izložbi s Christianom Jonsenom, protestantskim svećenikom.

Mehmed-ef. Jakubović voli kaligrafiju, koja igra značajnu ulogu u islamskoj umjetnosti, a inspirisan je apstraktnom umjetnošću. Njegov prijatelj, svećenik Hans Christian Jonsen također voli umjetnost, bavi se slikarstvom, a najčešće koristi uljane boje. Kako kaže, za njega je to jedan vid meditacije. Želi prikazati i istražiti vjeru kroz umjetnost.

Svećenik Johnsen i ef. Jakubović susreli su se na konferenciji o međureligijskom dijalogu, a kroz zajedničku ljubav prema umjetnosti došli su na ideju da zajedno otvore izložbu u crkvi Martin Luther, gdje su pokazali kako kroz umjetnost mogu da govore o ljepoti vjere.

Efendija Jakupović je također učestvovao na humanitarnoj izložbi za Gazu gdje su njegove levhe izazvale posebnu pažnju posjetitelja, te je uspio prikupiti pozamašnu svotu novca za narod Gaze. Trenutno radi na izradi kalendara za Organizaciju Islamic Relief.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj danas broji oko 80 džemata čije džematlije svakodnevno unapređuju status zajednice u njemačkom društvu.

Jedan od prvih džemata u ovoj zemlji, formiran daleke 1978. godine, je džemat u Ahenu u kojem trenutno djeluje imam Mehmed-ef. Jakubović, koji je ljubav prema islamskoj umjetnosti pretvorio u jedan vid komunikacije sa džematlijama, ali i lokalnom zajednicom.

Bošnjaci u džematu Aachen kupili su prije nekoliko godina crkvu koju su preuredili u džamiju u kojoj se trenutno obavljaju sve vjerske aktivnosti i obredi. Džemat okuplja 250 porodica.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x