Abdulah Sidran: Konstitutivni narodi su podvala!

Podijelite ovaj članak:

Dragan Čović je odavno glavni remetilački faktor u BiH s pričom o legitimnom predstavljanju. Bilo je mnogo situacija u historiji ljudskog roda, kad su se pojavile mesije s idejom, kako samo jedan čovjek treba da predstavlja čitav narod, a to je taj koji iznosi tu tezu. Svijet im je nadivao imena, “firer”, “duče” ili jednostavno diktator, a on bi da bude demokrata i “promicatelj europskih vrijednosti”!

Doduše, evropske vrijednosti i baštine politiku dvojice spomenutih nacista i fašista, ali ljudi danas pod “europskim vrijednostima” smatraju neke pozitivne civilizacijske tekovine. Na šta Čović misli kad se tako predstavlja samo on zna.

Njegovu priču o tome, kako samo on i njegova HDZ imaju pravo predtavljati sve Hrvate (osim onih koji nisu u HDZ-u, naravno), uz izmišljeni termin za “konstitutivne” narode, kojeg nema u originalnom Djetonskom ustavu, demontirali su dosad mnogi, ali on nastavlja po svome.

Akademik, Abdulah Sidran je to uradio na sebi svojstven način, koji vrijedi pogledati u video isječku iz emisije.

Abdulah Sidran je za N1 kazao da je “rak rana svih naših rana” podvala o konstitutivnim narodima, te da ova prevara služi likvidaciji bosanske države, koja je stara preko 1.000 godina.

“Ne može se jedan narod dijeliti na one koji imaju veća prava od drugih. To je podvala u prevodu engleskog termina u Dejtonu. Jedno je biti konstitutivni, a drugo je konstitutentan kako piše. To znači jedan od činitelja. Ovdje je napravljeno kao da oni konstituišu državu Bosnu. To je podvala koja ide segregaciji, rasizmu…”, rekao je Sidran.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x