Aerodrom u Bihaću za tri godine bi mogao primati prve avione

Podijelite ovaj članak:

 

Aerodrom u Bihaću mogao bi biti pušten u funkciju i prije od očekivanog, odnosno, ako bi sve teklo po planu, prvi dio sa pistom dužine 1.800 metara bi mogao biti u funkciji kroz dvije do tri godine.

Glavni projekt, onakav kakav je predstavljen u 3D animaciji uskoro će biti završen, ali proces eksproprijacije trajat će još neko vrijeme zbog zakonskih procedura, ali jednim dijelom i zbog novca koji nije u potpunosti obezbjeđen.

Kako saznajemo, Vlada FBiH je predložila da se omogući izgradnja jednog dijela aerodromskog kompleksa, odnosno pista u dužini od 1.800 metara te privremeni terminal i kontrolni toranj, kako bi se aerodrom mogao što prije staviti u funkciju.

Dugoročno je plan da se pista produži na ukupno 2.100 metara te da se aerodromski kompleks uz izgradnju stalnog terminala, pratećih objekata i novog pristupa sa magistralne ceste M-5 izgradi prema prvobitno predstavljenom projektu uz manje korekcije u skladu sa aeronautičkom studijom.

Direktor Aerodroma Bihać Anel Hadžić u izjavi za RTV USK, kako je objavio Grad Bihać, da je završena aeronautička studija koja je definisala sve smjernice i kakva vrsta kompleksa se može praviti na lokaciji budućeg aerodroma.

“Na osnovu nje smo dobili inpute. Studija je prihvaćena u 6. mjesecu ove godine i krenuli smo u dalji aktivnost kada je u pitanju gradnja aerodroma. Imamo dvije faze, jedna je 1.800 metara piste te druga faza od 2.100 metara. Vlada FBiH je do sada osigurala 35 miliona KM za ovaj projekt. Do sada je utrošeno 10-ak miliona KM u mandatu prije mene, a od kad sam ja ovdje počeli smo s eksproprijacijom koja je od septembra do danas obeštećeno oko 70-ak vlasnika u iznosu od oko 2,5 miliona KM”, kazao je Hadžić.

Iako neke stvari nisu vidljive na terenu, kako nam je rečeno mnogo predradnji je završeno (studija izvodljivosti, aeronautička studija, idejni i glavni projekti, eksproprijacija, radovi na testnoj dionici piste i potrebna ispitivanja nosivosti te infrastrukturi – pristupni put, ograda) kao i radnje koje su bile neophodne da bi se u narednom periodu mogli realizirati konkretni radovi na izgradnji piste, terminala i kontrolnog tornja.

U ovaj projekt pomoć stiže pd svih institucija od Grada Bihaća i JP Aerodrom do ministarstava i agencija BHANS-e i BHDC-a. Birokratske procedure često su najveći problem, ali su u proteklom periodu svi dali značajniji doprinos da je stavljanje aerodroma u funkciju sve izvjesnije.

“U više navrata smo zadnjih 6-7 mjeseci radili na komunikaciji Bihać – Sarajevo i Bihać – Mostar zbog sagledavanja opće tehničke dokumentacije na osnovu kojeg ćemo dobiti građevinske dozvole. Čekamo još dva dokumenta i do kraja godine bismo dobili pozitivne odgovore i predali dokumentaciju za urbanističku saglasnost. Kantonalna skupština u prvom kvartalu mora donijeti prostorno-plansku dokumentaciju i to je jako bitno za bilo koju infrastrukturu od federalnog ili državnog značaja i bez toga nećemo imati građevinsku dozvolu. Apelujem na poslanike i vladu da se uzmu u koštac s ovim jer nemamo mnogo vremena da čekamo”, izjavio je Hadžić u razgovoru za kantonalnu televiziju.

Vlada FBiH je osigurala 35 miliona KM za ovaj projet, a u singergiji Grada Bihaća, kantonalne vlasti i FBiH, ističu da bi početkom trećeg kvartala započela i gradnja objekta.

“S rokovima je nezahvalno govoriti, ali vjerujem s obzirom na projekte koje sam radio u prošlosti, uvođenjem izvođača, ovaj projekt se može uraditi unutar 2-2,5 godine. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, kroz 3-4 godine možemo očekivati prve avione na ovoj lokaciji”, zaključio je Hadžić.

 

Klix

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x