Akademik Kurtćehajić: Doktorici se ne osporava odbrana doktorata, već su problem ispiti koji prethode magisteriju

Podijelite ovaj članak:

Nakon objavljenog snimka odbrane doktorske disertacije Sebije Izetbegović, oglasio se i akademik Suad Kurtćehajić. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Ovdje moram da se umiješam da pravno objasnim problem. Doktorici se ne osporava odbrana magisterija kod prof.dr. Šimića niti odbrana doktorata kod mislim mentora prof. dr. Mehmedbašića gdje je prof.dr. Asim Kurjak iako tema doktorske nije njegova struka bio komentor i Predsjednik komisije dakle bio je više formalno tu zbog njegove slave i vjerovatno želje doktorice da može da se pohvali da je doktorirala kod tada najboljeg, već su problem ispiti koji prethode magisteriju. Bez položenih ispita ne može se pristupiti magisteriju a ona je trebala položiti 14 ispita. U zahtjevu od 1994. godine napisala je da je položila deset koliko je upisano u indeks ali nema potvrde ni za jedan ispit u studentskoj službi Medicinskog fakulteta u Zagrebu a u Sarajevu nije napravljena ekvivalencija ali to je i normalno jer postdiplomski ultrazvučna dijagnostika ni danas ne postoji u Sarajevu te nije ni mogla polagati razliku koju je ona tražila od četiri ispita.

Pravno gledano činjenično stanje kod doktorice je da ona nije položila nijedan ispit u Zagrebu a na vještaku je da utvrdi da su ocjene u indeksu falsificirane jer je nemoguće da joj nedostaju baš sve prijave na najstarijem fakultetu Univerziteta u Zagrebu. A drugo je da nema ni razlike od četiri ispita koja su trebala biti polagana u Sarajevu. Dakle razlog poništenja magisterija je što ona nije stekla uslove za odbranu magisterija a bez ispravno završenog magisterija osporiv je i doktorat na koji je izašla i sve titule napredovanja koje on nosi. Iz mog iskustva mogu reći da sam ispitao u svojoj višedecenijskoj praksi više hiljada studenata i nikada mi se nije zagubila nijedna prijava. A kod doktorice ne nedostaje jedna nego svih četrnaest kako što u Zagrebu što u Sarajevu što je nemoguće.

Neki govore da je ovdje akademik Kurjak rekao da je ona ispunila sve uslove za odbranu pa da i to pojasnim.

Akademk Asim Kurjak sigurno ne bi ni pristao da bude u Komisiji da je znao da postoji problem. Svi mi kada smo Predsjednici Komisije za odbranu isto kažemo, to je forma, jer službe koje su odgovorne dostavljaju nam da je sve u redu. Kod doktorice je problem napravio tadašnji dekan prof.dr. Nedžad Mulabegović koji joj je uvažio zahtjev da je položila deset ispita u Zagrebu na osnovu indeksa ne provjeravajući da li su ocjene u indeksu stvarne ili svojeručno upisane ( ne prati ih dokumentacija u Zagrebu ) A drugo nije napravljena ekvivalencija pa ona nije polagala ni razliku od četiri ispita u Sarajevu te je fingirana situacija da je ispunila uslove a za to je opet kriva ona i dekan Mulabegović za kojeg sam čuo da je u skorije vrijeme imao moždani udar te pretpostavljam da će se on braniti da se ničega ne sjeća. Moje mišljenje je da je ona potcijenila inteligenciju Bošnjaka i da kad je ušla u sve ovo da je mislila da će joj proći, iako sam ubijeđen da joj ni u malom mozgu to ne bi palo na pamet da je u Zagrebu živjela i tamo gradila karijeru”, napisao je Kurtćehajić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x