Ako preskačete doručak, naučnici tvrde da postoji razlog zašto ne biste smjeli

Preskakanje doručka povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati nedavno provedene studije objavljeni u online časopisu Journal of the American College of Cardiology (JACC). 

Problemom povezanosti izostavljanja doručka i kardiovaskularne i ukupne smrtnosti bavili su se američki naučnici koji su pratili 6550 sudionika istraživanja u dobi od 65 do 75 godina u razdoblju između 17 i 23 godine.

Gotovo 60 posto sudionika studije kazalo je da svakodnevno doručkuje, četvrtina je odgovorila da doručkuje povremeno, 16 posto rijetko ili nikada.

Na početku istraživanja radilo se o zdravim osobama.

Nakon praćenja zdravlja ispitanika tijekom prosječno 17 godina evidentirano je 2318 smrtnih slučajeva, među kojima je 619 osoba umrlo od posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Kod osoba koje nisu nikada doručkovale primjećena je veća vjerovatnost od razvoja pretilosti i visokog kolesterola.

59 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti 

U usporedbi s osobama koje su doručkovale svakodnevno, kod onih pojedinaca koji su preskakali ovaj obrok zabilježen je 87 posto veći rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg kardiovaskularnog oboljenja te 19 posto veći rizik od ukupne smrtnosti.

Kod onih koji su preskakali doručak primjećen je 59 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti i više nego trostruki rizik od moždanog udara.

– Mnoge ranije studije pokazale su da je preskakanje doručka povezano i s većim rizikom od razvoja dijabetesa, visokoga krvnog pritiska i visokog holesterola – rekao je glavni autor studije dr. Wei Bao, docent epidemiologije na Sveučilištu u Iowi. 

– Naša studija upućuje na to da bi doručak mogao biti vrlo jednostavan način za promicanje kardiovaskularnog zdravlja – kazao je, dodavši da redovno doručkovanje usporava aterosklerozu i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. 

Nema poruka za prikaz