Albanija ponovo otvara kladionice

Podijelite ovaj članak:

Parlament Albanije je sa 72 glasa “za” i samo dva protiv, ukinuo zabranu priređivanja igara na sreću iz 2019. godine.

Albanija je poništila odluku Zakona iz 2019. godine kojom su ukinute i zatvorene sve kladionice na teritoriji ove republike! Parlament Albanije je sa 72 glasa “za” i samo dva protiv, ukinuo zabranu priređivanja igara na sreću iz 2019. Odluka je donesena na prijedlog Evropske komisije s ciljem “suzbijanja crnog tržišta, podizanja nivoa budžetskih prihoda i obezbijeđivanja transparentnosti u ovoj ekonomskoj djelatnosti”.

Još jednom se pokazalo da su naprasne odluke o zatvaranju kladionica samo populističke i kontraproduktivne, odnosno da se u praksi ništa ne mijenja – klađenje se nastavlja, ali kroz neuređeno crno tržište.

Odluka najvišeg zakonodavnog tijela rezultat je višegodišnje debate stručnjaka, ekonomskih analitičara i političkih grupacija, koje su kontinuirano ukazivale na problem crnog tržišta i veći broj slučajeva “pranja novca”.

Vladajuća Socijalistička partija nada se da će nova regulativa uspjeti da podigne nivo javnih prihoda i podigne nivo ulaganja u sportska udruženja u Albaniji.

Podsjećamo na stanje u Kantonu Sarajevo. Još 2019. godine u Skupštini Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa da se kladionice udalje od škola i vjerskih objekata na 1.000 metara.

Federalni nivo vlasti odredio je da se kladionice od tih objekata trebaju udaljiti 100 metara, ali ni to se u praksi ne primjenjuje jer se neke kladionice nalaze odmah uz školske i vjerske objekte.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x