Albin Kurti: Nacionalna pripadnost ne treba biti osnova Zajednice općina

Kurti: "Ja sam za Zajednicu koja je razvojna, demokratska, zasnovana na evropskim vrijednostima, a ne na nacionalnoj pripadnosti."
Podijelite ovaj članak:

Kurti: “Ja sam za Zajednicu koja je razvojna, demokratska, zasnovana na evropskim vrijednostima, a ne na nacionalnoj pripadnosti.”

“Zajednica srpskih općina nema za cilj jačanje prava Srba, već teritorijalizaciju tih prava, kao što je to učinjeno u Bosni i Hercegovini. Dakle, u Bosni imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju ne prihvatati zločine počinjene tokom rata na Kosovu i održavati dobre odnose sa Kremljom”, dio je ovo izjave Albina Kurtija u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje postoji li bilo kakva Zajednica koju bi on, kao Premijer Kosova mogao prihvatiti, Kurti je rekao da Kosovo ima Asocijaciju kosovskih općina, a ima i općine sa srpskom većinom.

“Ja sam za Zajednicu koja je razvojna, demokratska, zasnovana na evropskim vrijednostima, a ne na nacionalnoj pripadnosti. Nacionalna pripadnost ne treba biti osnova Zajednice općina“, kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, čak je i prijedlog bivšeg predsjednika Finske Martija Ahtisarija dao pravo veta na mnoge stvari u Skupštini Kosova zastupnicima srpske manjine, upravo zato što nije bila dopuštena teritorijalizacija prava.Kurti je u intervjuu za RSE rekao i da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja potpore Zapada ako Kosovo ne bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, ali je ocijenio i da Kosovo bude konstruktivna strana u tom procesu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x