(VIDEO) Aljo ef. Cikotić u Ramazanskom programu: Onaj ko pronađe svoj mir na ovom svijetu, zaslužiće Džennet

Travničani mr. Aljo ef. Cikotić, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić i dr. Mirsad Granov večeras su bili gosti su Ramazanskog programa Hayat TV-a.

Tema o kojoj su gosti Dalile Omerović i Zejda Šote govorili je mir u nama i mir oko nas.

Efendija Cikotić je kazao da mubarek mjesec ramazan uvijek donosi lijepu atmosferu u naše domove, džemate i džamije i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

– Vezirski grad Travnik, kao muzej na otvorenom, ko god ga posjeti kaže da u njemu osjeti duhovnost i ljepotu, da se tu osjeti smiraj i lijep ambijent čaršije – kazao je.

Prvo što muslimani čine kada jedan drugog sretnu je pozdrav ‘Es-selamu alejkum’ (‘Mir i spas Božiji ti želim’). Dakle, muslimani jedni drugima prvo žele mir, što ima jaku simboliku. Efendija Cikotić je kazao da je pozdrav stanovnika Dženneta ‘Es-selamu alejkum’, da on sam po sebi znači mir, spas, sve najbolje.

– Mislim da je vrlo značajno da govorimo o tome, na našem prostoru ima puno ljudi koji ne znaju značenje selama. Mi se trebamo nadmetati u dobru, biramo društvo i način života, te nas to određuje. Ako izaberemo fino društvo onda ćemo se u tom društvu ugodno i lijepo osjećati. Ako izaberemo loše društvo, to na nas ostavlja negativan utjecaj. Uvijek je važno tragati za mirnim, lijepim i ugodnim ambijentom. Onaj ko pronađe svoj mir i zadovoljstvo na ovom svijetu zaslužit će Džennet – poruka je efendije Cikotića. 

Kompletnu večerašnju emisiju Ramazanskog programa Hayat TV-a, pogledajte u video prilogu.

 

Hayat

Nema poruka za prikaz