Alkohol: Jedan od načina kako islam štiti pojedinca i društvo

Podijelite ovaj članak:

Islam tretira pitanje alkohola veoma ozbiljno i detaljno, s obzirom na njegov uticaj na ljudsko zdravlje, moral i društvo. U islamskom pravu, poznatom kao šerijat, konzumacija alkohola je strogo zabranjena (haram). Ova zabrana se temelji na nekoliko ključnih ajeta iz Kur'ana i hadisa, koji jasno osuđuju upotrebu alkohola.

Kur'an i zabrana alkohola

Kur'an, sveta knjiga Islama, sadrži više ajeta koji se odnose na alkohol. U početku, Kur'an je upozoravao na štetnost alkohola, ali ga nije odmah zabranio. Postepeno, u više faza, postalo je jasno da je konzumacija alkohola štetna i nespojiva s islamskim načelima.

Prvi ajet koji spominje alkohol kaže:

“Pitaju te o vinu i kocki. Reci: ‘Oni donose veliku štetu, ali i neku korist ljudima. Šteta koju donose veća je od koristi njihove.'” (Kur'an 2:219)

Ovaj ajet ukazuje na postojanje određenih koristi od alkohola, ali jasno naglašava da je šteta daleko veća.

Kasnije, zabrana je postala izričitija:

“O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.” (Kur'an 5:90)

Ovaj ajet ne ostavlja sumnju u zabranu alkohola, stavljajući ga u isti rang s drugim grijesima koje šejtan koristi da zavede ljude.

Hadisi i alkohol

Pored Kur'ana, hadisi (izreke i postupci poslanika Muhammeda a.s.) također daju jasna uputstva o pitanju alkohola. Poslanik Muhammed a.s. je rekao:

“Sve što opija je haram.” (Sahih Muslim)

“Ko god vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka ne sjedi za stolom gdje se služi alkohol.” (Tirmizi)

Ovi hadisi potvrđuju strogu zabranu alkohola i potiču muslimane da se klone situacija gdje se konzumira alkohol.

Posljedice konzumacije alkohola

U islamu, zabrana alkohola nije samo pitanje vjerske obaveze, već i briga o zdravlju i moralnom stanju pojedinca i zajednice. Alkohol se smatra uzrokom mnogih društvenih i zdravstvenih problema, uključujući bolesti jetre, ovisnost, nasilje i nesreće. Islamski učenjaci često ističu da je ova zabrana jedan od načina kako islam štiti pojedinca i društvo od štetnih posljedica.

Društvene implikacije

Islam promiče život bez alkohola kao način održavanja čiste i pobožne zajednice. Mnogi muslimanski narodi imaju stroge zakone protiv alkohola, a u nekim zemljama konzumacija alkohola je potpuno zabranjena. Iako praksa može varirati od zemlje do zemlje, osnovni principi ostaju isti – alkohol je haram i njegovo konzumiranje je ozbiljan prijestup u očima vjernika.

Islam tretira alkohol kao ozbiljnu prijetnju fizičkom, mentalnom i duhovnom zdravlju. Kroz jasne ajete iz Kur'ana i hadise poslanika Muhammeda a.s., vjernici se upozoravaju na opasnosti alkohola i potiču se na život bez njega. Ova zabrana ima za cilj očuvanje zdravlja, moralnog integriteta i društvene harmonije, što je od suštinskog značaja za muslimanske zajednice.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x