Almir Šeta, bodyguard koji je štitio Clintona, papu, baronese, prinčeve…

Podijelite ovaj članak:

Bodyguard je posao koji se živi. Moraš ga voljeti i sve podrediti njemu. Ali, u svemu tome moraš biti svjestan opasnosti koja je uvijek tu, imati nesebičnu podršku porodice i ljudi oko sebe. Javnost je uvijek fokusirana na zvaničnike koje gledamo na televiziji dok se šetaju ulicama našeg grada. Malo je onih koji obrate pažnju na ljude u crnom koji su oko njega i koji su spremni u svakom trenutku da reaguju i riskiraju svoj život za život čovjeka kojeg štite.

Veliki profesionalci i maksimalno posvećeni onome što rade. Smatraju da na ovaj način štite i brane i zemlju u kojoj žive, a to je Bosna i Hercegovina.

Almir Šeta (49) jedan je od njih. Prepoznatljivo lice kada je u pitanju osiguranje VIP osoba. Dakle, domaćih ali i mnogih stranih zvaničnika. Ozbiljno i profesionalno lice koje ti daje dojam da ne postoji nikakva mogućnost doći do osobe koju osigurava.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH je od prvog dana, od osnivanja, a prije toga radio je u različitim policijskim organima. Šeta je već 22 godine u službi građana i taj posao, kako je kazao za AA, nikada ne bi mijenjao.

“Cijeli moj život je policija i cijeli moj život je bodyguard”, ispričao je Šeta. Kao mladić je došao u policiju za bodyguarda i ostao 22 godine. 

“To je najljepši posao na svijetu. To je posao koji se živi. Ništa drugo ne bi bilo toliko privlačno. Cijeli moj život je podređen poslu. Ali, kao što sam rekao, ja ovo ne radim, nego živim ovaj posao i to je preneseno i na moju porodicu, djecu i suprugu. To je ta ogromna podrška porodice koja ti daje snagu da sve to završiš”, poručio je Šeta. 

Svako jutro, ispričao je, kada krene na posao izgrli se s porodicom i to ga drži dok se opet ne vide, a to nekada zna biti istog dana, a nekada i nakon nekoliko dana. 

“Opasnosti koju nosi ovaj posao moramo biti svjesni, u svakom trenutku. A ima i straha jer strah te drži, samo se budala ne boji”, rekao je Šeta.

Smatra da realno uvijek postoji opasnost da se nešto dogodi, ali to je njegov izbor i on je svjestan i spreman na sve. U više od dvije decenije, koliko se bavi ovim poslom, život mnogih domaćih i stranih zvaničnika bio je u njegovim i rukama njegove jedinice.

“U posljednje vrijeme, kako sam u Direkciji, moja jedinica je osiguravala oko 320 delegacija, u kojima sam direktno i ja učestvovao. Radili smo na osiguvanju svih europskih ministara vanjskih poslova, premijera, predsjednika, svih svjetskih lidera koji su dolazili u BiH. Izdvojio bih bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i suprugu Hilary, Svetog oca, ministra vanjskih poslova Rusije Lavrova, predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, britanske baronese, prinčeve Saudijske Arabije, egipatski šeici”, rekao je Šeta.

Naravno, tu su i visoki zvaničnici iz regije koje su osiguravali svaki put kada bi se našli u posjeti BiH.

“Ja predstavljam svoju državu – BiH, svoje kolege, sve ljude koji rade ovaj posao. E to je kodeks časti. To je momenat kada vam neko povjeri svoj život. To je vrhunac ovog posla, kada ta osoba dođe, bude ovdje i ode, tada sam najsretniji. Otišao je i sve je bilo uredu. To je prelijep osjećaj. Strahovita je obaveza da zaštitim te ljude. Neke sada znam i privatno”, poručio je Šeta.

Ozbiljno i profesionalno lice koje imamo priliku vidjeti iza i pored mnogih visokih zvaničnika, u privatnom životu je drugačije. Od velikog policijskog profesionalca dolazimo do osobe koja vozi motor i pleše tango.

“Tu su sad nekakve krajnosti. Starije kolege me znaju i pod nadimkom Shakespeare. Policajac koji je pročitao Shakespearea. Ja sam i biker. Član sam motokluba policajaca, koji na svjetskom nivou broji oko 26.000 članova i sa suprugom redovno plešem tango. Sve je to neka druga strana mene, neki moj drugi život koji je opet podređen poslu jer sve to mogu iskoristiti u svom poslu”, pojasnio je Šeta.

Naveo je da su imali situaciju kada je morao plesati s kolegicom jer je plesala i štićena ličnost i jer je morao biti u njenoj neposrednoj blizini.

“U suštini, trudim se da znam sve. Čitam jer nijedna ličnost nije ista i onda ja pokušavam da naučim što više o zemlji iz koje ta ličnost dolazi, o kulturi, o njemu lično jer to mi olakšava posao”, rekao je Šeta.

Pored lične zaštite, za koju je prošao i obuku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), obučen je i za pružanje prve pomoći u realnim uslovima, dakle, u borbenim uslovima, kontradiverzionalna zaštita…

“Sve su to segmenti koji nam trebaju u našem poslu. Da ne kažem i segment bontona, ponašanja u diplomatskom koru. Mi smo prvenstveno policajci i moramo imati kontinuiranu policijsku obuku”, ispričao je Šeta, navodeći da svoje iskustvo i znanje prenosi na mlađe generacije, a nešto nauči i od njih.

Nikada nije razmišljao da se bavi nekim drugim poslom.

“Punoljetstvo sam dočekao s oružjem. Kada bih imao priliku da ponovo biram, opet bih birao istu profesiju, zvanje. Ovaj se posao mora voljeti i živjeti”, izjavio je Šeta.

Ima 20-godišnjem sina koji nije krenuo njegovim stopama, ali kroz osmijeh kaže da će to najvjerovatnije uraditi 13-godišnja kćerka.

“Ona je bodyguard i ona će najvjerovatnije krenuti mojim stopama. Naravno, moja djeca će uvijek imati moju podršku, neovisno šta oni odaberu”, rekao je Šeta, kojem je do penzije ostalo još oko tri, četiri godine.

Smatra da i nakon penzionisanja mora ostati u istom modu jer je svakom od njih to potrebno da bi dočekali starost i ostali u istom psiho-fizičkom stanju. Šetina supruga je, kako je kazao, njegov životni navigator.

“Moja mirna luka i moja podrška u svemu”, poručio je on. 

Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, podsjetio je da se radi o relativnoj mladoj ustanovi koja je nastala 2008. godine.

“Osnovne nedležnosti su, između ostalih, komunikacija, saradnja i koordinacija s drugim policijskim tijelima i organima BiH, a u vezi s policijskim poslovima od međunarodnog značaja. Zatim, tu je i koordinacija, komunikacija i saradnja s međunarodnim organizacijama vezano za policijske poslove od međunarodnog značaja, osiguravanje i provođenje fizičko-tehničke zaštite objekata i lica, organa BiH, diplomatsko-konzularnih predstavnika”, pojasnio je Bošnjak.

U Sarajevu djeluje jedinica za osiguranje DKP rezidencija, državnih objekata, domaćih VIP osoba, stranih DKP-ova, specijalna jedinica, zatim, tu su i odsjeci za prikupljanje sigurnosne procjene, za KDZ pregled, operativni centar…

Starosna struktura osoba, koje žele pristupiti nekom od timova Direkcije, jeste od 18 do 35 godina. Za prijem novih uposlenika vrši se teoretska provjera, morfološki status, fizička pripremljenost…

“Samo kandidate koji prođu cjelokupnu proceduru šaljemo na obuku u Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje u Mostar”, pojasnio je Bošnjak, navodeći da su neki prolazili obuke i u nekim stranim zemljama, a i instruktori su dolazili u BiH kako bi obučavali nove ili ranije uposlene policijske službenike.

Smatra da sve što je vezano za privatni i porodični život uposlenik Direkcije mora ostaviti po strani pri dolasku na posao i u potpunosti se posvetiti izvršavanju radnih zadataka.

“Na taj način ih treniramo i forsiramo i nadam se da i uspijevamo jer smo u proteklom periodu dobili na desetine pohvala od domaćih i stranih zvaničnika o uspješno obavljenim poslovima. Imamo čitav niz mjera i radnji koje se poduzimaju prema stepenu ugroženosti osobe koju štitimo”, rekao je Bošnjak.

AA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x