Amar Mustedanagić koji je prije tri godine automobilom usmrtio pješaka danas je osuđen na 4 godine i 3 mjeseca zatvorske kazne

Podijelite ovaj članak:

Općinski sud u Tuzli danas je objavio osuđujuću prvostepenu presudu protiv Amara Mustedanagića. Imenovani je oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela:

  1. Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo,
  2. Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

On je, naime, 2020. godine automobilom u Tuzli usmrtio pješaka Ismara Subašća, te se udaljio sa mjesta nesreće, javlja N1 Bosna I Hercegovina.

Sud je imenovanom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 3 mjeseca, u koju kaznu će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru .

Sud je Amaru Mustedanagiću izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja prijevoznim sredstvom, koja se odnosi na motorno vozilo „B“ kategorije, u trajanju od 2 godine računajući od dana pravosnažnosti sudske odluke, a u koje vrijeme se ne uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora.

Sud je utvrdio da je optužba u potpunosti dokazala odlučne činjenice koje se optuženom stavljaju na teret, odnosno da se optuženi kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako iz nehata ugrozio javni promet na način da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe i kao vozač prijevoznog sredstva ostavio bez pomoći osobu koja je ozlijeđena tim prevoznim sredstvom.

Kako je u optužnici navedeno, a tokom postupka i dokazano, u odnosu na krivično djelo kojim je prouzrokovana smrtna posljedica postojao je nehat optuženog, odnosno optuženi je bio svjestan da se ne pridržava prometnih propisa i da time može ugroziti javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, ali je olako držao da do toga neće doći. S druge strane, u odnosu na krivično djelo “Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći“, u toku postupka je dokazano umišljajno djelovanje optuženog, koji je bio svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je povrijedio prijevoznim sredstvom.

Napominje se da se radi o prvostepenoj presudi, koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x