Ambasada SAD: Nećemo mirno posmatrati ako Dodik pokuša izazvati novi sukob u BiH

Podijelite ovaj članak:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na današnjoj press konferenciji održanoj u Banjoj Luci nastavio sa korištenjem secesionističke retorike, zaprijetio je da će tražiti povlačenje OS BiH iz svih zajedničkih vježbi sa NATO-om, te je opet iskoristio priliku za negiranje genocida u Srebrenici.

Povodom toga, oglasili su se iz Ambasade SAD. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske, neodgovorne, opasne i štetne za integraciju BiH u euroatlantske institucije.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ne postoji pravo na otcjepljenje entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice, a Sjedinjene Države neće mirno posmatrati ako Milorad Dodik djeluje da izazove novi sukob u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države, kao i skoro 30 godina, djelovat će na zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvraćanja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju stanovnici Republike Srpske: tekuća kampanja vlasti za oduzimanje osnovnih sloboda; neuspjeh u rješavanju rastućih cijena hrane, stanovanja i transporta; i kontinuirani napori da se budućnost Republike Srpske stavi pod hipoteku kroz neodgovorno zaduživanje vlade.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prekinuti saradnju sa NATO-om, podsjetimo ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne organe vlasti da provode potrebne aktivnosti za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u. To uključuje održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO-om. Milorad Dodik nema ovlaštenja da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon – naveli su iz Ambasade SAD.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x