Ambasada SAD o neumskoj džamiji: Vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima imaju obavezu da osiguraju sigurno i inkluzivno okruženje i jednak tretman za sve građane

Podijelite ovaj članak:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini komentarisala je dešavanja u Rabranima, Općina Neum, gdje su općinske vlasti u pratnji policije izvršile pečaćenje Tucakovića džamije.

Poručuju da SAD podržavaju pravo svih osoba na ostvarivanje osnovnih prava okupljanja i obavljanja vjerskih obreda. 

– Dok vjerske zajednice imaju obavezu poštivanja zakona, vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima, također, imaju obavezu da osiguraju sigurno i inkluzivno okruženje i jednak tretman za sve građane, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Potičemo lokalne vlasti na saradnju sa Islamskom zajednicom kako bi se omogućilo okupljanje i obavljanje vjerskih obreda – rečeno je iz Ambasade SAD za Preporod.info. 

Ranije je Muftijstvo mostarsko objavilo saopćenje za javnost u vezi s pečaćenjem džamije u Rabranima kod Neuma, apelirajući na međunarodne institucije i predstavnike vlasti u našoj zemlji na svim nivoima da pomognu u rješavanju ovog pitanja u skladu s vjerskim pravima i slobodama. 

(A.N. / Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x