Ambasada Turske uputila protest Ministarstvu vanjskih poslova BiH

Podijelite ovaj članak:

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč izjavio je danas u Sarajevu da je Ambasada uputila diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH zbog skrnavljenja džamije Arnaudije.

“Sa žaljenjem smo primili vijest da je džamija Arnaudija u Banjoj Luci, čiju rekonsrtukciju finansira Turska, oskrnavljena što smatramo činom agresije. Na takvim mjestima bi trebalo bi pojačati mjere sigurnosti”, rekao je Koč.

 

Istakao je da su džamije, kao i sve druge bogomolje, mjesta koja su ljudima sveta i agersiju prema džamiji smatraju agresijom prema ljudima i najoštrije osuđuju.

Koč je naveo da je Bosna i Hercegovina jedan od najboljih primjera tolerancije koju oni svesrdno podržavaju i da taj napad predstavlja provokacija zlonamjernih ljudi, ali i da su svi nivoi vlasti u BiH, uključujući entitet RS, oštro osudili taj napad što dokazuje da postoji senzibilitet na tu vrstu napada.

Na banjalučkoj džamiji Arnaudiji koja je u izgradnji, jučer su osvanuli ispisani znakovi četiri “S” i kukasti krst. Džamija je srušena 1993. a radovi na obnovi počeli su 2017.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x