Američka ministrica finansija: “Americi prijeti historijska kriza…država nikada nije bila slabija”

Američka ministrica financija Janet Yellen pozvala je Kongres da žurno riješi pitanje duga do listopada kako bi se izbjeglo nepodmirivanje državnih obveza plaćanja. Eventualni propust “ubrzat će historijsku finansijsku krizu i pogoršati štetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa“. Privreda će ući u recesiju i Sjedinjene Države u cjelini postat će mnogo slabija zemlja.

“Niti odgađanje niti kašnjenje nisu prihvatljivi. Zakonodavci moraju djelovati brzo”, pozvala je Janet Yellen.

Kongres bi ove sedmice trebao izglasati povećanje nacionalnog duga od 28 milijardi dolara, a nesklonost tome mogla bi SAD dovesti na rub privredne katastrofe.

Sukob Demokratske i Republikanske stranke ne daje povjerenje u jednoglasnu odluku, što dovodi američku privredu u opasnost od velike krize, navodi se.

Treba podsjetiti kako su ograničenja veličine javnog duga ponovno stupila na snagu u Sjedinjenim Državama početkom augusta– dvije godine nakon što su ukinuta. U 2019. limit državnog duga iznosio je 22 milijarde dolara, ali u augustu iste godine ograničenje je poništeno. U junu 2021. dug je porastao na 28,5 milijardi dolara, a Ministarstvo financija pozvalo je na povećanje ograničenja kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice za privredu.

Ako zakonodavci ne krenu u traženom smjeru, Ministarstvo finansija moglo bi poduzeti izvanredne mjere –  poput smanjenja ulaganja u sredstva za penzionere u javnom sektoru.

Čelnik senatske manjine Mitch McConnell odbacio je apel Janet Yellen da se republikanci pridruže demokratima u podizanju gornje granice saveznog duga, ostavljajući time dvije strane u sukobu.


Geopolitikanews/Senzor.ba

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x