Amra Kovačević: Kada na tržištu nisam mogla pronaći nakit kakav volim, odlučila sam se sama ga dizajnirati

Podijelite ovaj članak:

Amra Kovačević je svoju poslovnu priču započela prije više od godinu dana, kada je osnovala svoj brend MAAR kojeg danas predstavljamo u okviru kampanje promovisanja ženskog poduzetništva, ali i upoznavanja sa BH brendovima.

“Volim jednostavan i kvalitetan nakit i drugačiji od onoga koji možemo vidjeti u svakodnevnici, a kako takav nisam mogla pronaći na našem tržištu, jednostavno sam ga dizajnirala. Porodica i prijatelji su me podržali da se nakitom počnem ozbiljnije baviti, pa je tako nastala moja poslovna priča”, kaže Amra na samom početku našeg razgovora.

Amra je odlučila da komadi iz njene radionice budu izrađeni od srebra, uz mogućnost pozlate, a ono što ih čini prepoznatljivim jeste njihova jednostavnost i minimalizam:

“Osnovna ideja MAAR nakita je jednostavnost i minimalizam, pri čemu se svi komadi mogu nositi odvojeno ili zajedno stvarajući jednu cjelinu srebrnih tonova obogaćenih biserima ili drugim materijalima. Srebro je osnovni materijal koji sam izabrala zbog boje i mogućnosti pozlate u gold ili rose boji. jednostavno i elegantno. Dio MAAR Jewelry estetike i filozofije proizašao je upravo iz ljepote tog materijala, koji je jednostavan, nosiv, a uz malu obradu poseban”, ističe.

Nakit često predstavlja statusni simbol, ali Amra nam objašnjava da je on zapravo više od toga:

“Mislim da je svako od nas poseban na svoj način i sama činjenica da nešto napravite svojim rukama, da uložite svoje vrijeme, ideje, energiju, mora biti posebno. Nakit kao jedan od najdelikatnijih modnih detalja najčešće povezujemo sa statusnim simbolom. Međutim, nakit je puno više od estetike ljepote – on često krije najljepše uspomene, porodičnu ostavštinu te se prenosi kao vječno sjećanje, s koljena na koljeno”, objašnjava.

Koliko je ovaj posao ispunjava i na šta je sve ponosna, teško je pobrojati, ipak ističe neke pojedinosti:

“Prije svega sam ponosna na to da se u našoj Bosni i Hercegovini može uspjeti, kao žena uz puno truda i rada. Drago mi je kada se u raznim zemljama, kao štu su Austrija, UAE, Švedska itd., dogodi pozitivna reakcija na moj dizajn. To je kada ne odstupate od sebe i kada unikatnost ima prednost pred profitom. Sretna sam što sam dio Oreabazaar zajednice, koja mi je otvorila vrata izvan naše zemlje. Sretna sam što sam upoznala mnogo divnih žena kroz ovaj posao, koje se istom jačinom trude i rade na svojim idejama. U toku našeg rada, učestvovali smo na 3 Oreabazaar ArtMarketa u Sarajevu gdje su kupci imali priliku i uživo da vide nakit. Ono što sam do sada primjetila je da su MAAR žene samouvjerene i da znaju što žele i moja želja je da moj nakit nose jake i sigurne žene, kako u poslovnim tako i u ležernim prilikama. Također, u ovom periodu sam završila i preduzetnički program u sklopu Agora fondacije, kao i AWE Akademiju za žene preduzetnice ispred Fondacije 787. Na ovaj način sam stekla dodatno znanje u oblasti preduzetništva, što mi je mnogo pomoglo u razvoju poslovanja. Znanje je moć i to je ono što me vodi kroz život. Svakodnevno učenje i usavršavanje, kako u poslovnom, tako I u privatnom životu je jako bitno za svakog pojedinca”, ponosno ističe.

 

“Trenutno radimo na kreiranju Novogodišnje kolekcije, ali i radimo poseban projekat sa divnom Zavrzlama studio. To će sigurno biti poslastica za ljubitelje drugačijeg i posebnog. Iskreno sam sretna što živim snove koje sam ranije sanjala”, zaključuje naš razgovor.

Neke komade iz MAAR radionice možete pogledati u našoj galeriji, a cjelokupnu ponudu možete pronaći na Facebook ili Instagram stranici, te svakako na već pomenutoj Orea platformi.

Razgovarala: Azra Mahmutović

Foto: Privatni arhiv

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x