Analiza flaširanih voda u FBiH: U nekim uzorcima prisutne i fekalne streptokoke

Podijelite ovaj članak:

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu predstavio Izvještaj o Monitoringu prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, uzorkovanih u razdoblju od oktobra 2021. do septembra 2022. godine. Monitoringom je obuhvaćeno ukupno 70 uzoraka prirodnih mineralnih i izvorskih voda uzetih iz maloprodajnih objekata, od čega je 38 uzoraka ili 54 posto od domaćih proizvođača i 32, odnosno 46 posto, iz uvoza.

Monitoring je obavila Laboratorija Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzorci su uzeti u jesenjim, zimskim, proljetnim i ljetnim mjesecima, zbog praćenja utjecaja različitih temperaturnih režima prilikom skladištenja i distribucije u maloprodaji, imajući u vidu da temperaturni uslovi mogu imati uticaja na razvoj hemijskih i mikrobioloških onečišćenja u ispitivanim uzorcima, navode iz Zavoda.

U okviru Monitoringa rađene su i analize u svrhu provjere parametara zdravstvene ispravnosti i kvalitete te provjere proizvođačke deklaracije: kationa (Natrij, Kalij, Kalcij, Magnezij, Željezo, Mangan i Amonij), aniona (Hidrogenkarbonati, Sulfati, Kloridi, Fluoridi, Nitrati, Nitriti, Fosfati i Cijanidi); te ostali parametari kvalitete (pH, električna provodljivost, oksidativnost, tvrdoća dH, suhi ostatak na 105 oC, suhi ostatak na 180 oC, ukupna mineralizacija, rastvoreni kisik i ugljični dioksid-CO2);

Isto tako, obavljane su analize na prisustvo teških metala (Arsen, Bakar, Kadmij, Krom, Nikl, Olovo, Cink i Selen) te mikrobiološki parametri (Fekalne koliformne bakterije, Escherichia coli, Fekalne streptokoke, Sulfidoreducirajuće klostridije i Pseudomonas aeruginosa).

Od 70 uzoraka različitih proizvođača:

-22 uzorka (31,4 posto) nisu na Popisu priznatih prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u Bosni i Hercegovini, što ukazuje da nisu prošli postupak priznavanja od strane Agencije za sigurnost hrane BiH u skladu sa zahtjevima čl. 7. – 12. Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, odnosno nemaju Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda.

-11 (15,7 posto) uzoraka nije odgovaralo prema parametrima na proizvođačkoj deklaraciji tj. sadržaji aniona i kationa su utvrđeni u manjim koncentracijama u odnosu na deklarisane vrijednosti. Smanjene vrijednosti su bile za sljedeće parametre: Natrij (šest uzoraka), Kalij (jedan uzorak), Kalcij (dva uzorka), Magnezij (pet uzoraka), Sulfat (pet uzoraka), Klorid (sedam uzoraka), Bikarbonat (dva uzorka) i Fluorid (jedan uzorak).

-Sedam uzoraka (10 posto) nije odgovaralo prema mikrobiološkim parametrima zbog prisustva Pseudomonas aerugosa (četiri uzorka), Escherichia coli (tri uzorka). U jednom uzorku su pored Pseudomonas aeruginose izolirane i Fekalne streptokoke.

Monitoringom su obuhvaćene i analize PET boca za punjenje prirodne mineralne i prirodne izvorske vode na sadržaj Ftalata-organskih kemijskih spojeva koji se dodaju plastici u svrhu omekšavanja i oblikovanja tzv. plastifikatori ili omekšivači. Od analiziranih 20 uzoraka PET boca na plinskoj kromatografiji dobijene vrijednosti su bile u okviru maksimalno dozvoljenih.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastaviće s redovnim analizama prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda kroz saradnju s proizvođačima – subjektima u poslovanju s hranom, Upravom za inspekcijske poslove na federalnom i kantonalnom niovou, Agencijom za sigurnost hrane BiH, a sve u cilju unaprjeđenja zdravlja stanovništva kroz plasiranje na tržište kvalitetnih i sigurnih proizvoda u skladu sa zahtjevima pravilnika usklađenih s Direktivama EU, navodi se u zaključku Monitoringa.

 

Akta.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x