(Analiza) Šta nam donose izbori za EU parlament. Ko će voditi EU

Podijelite ovaj članak:

Na izborima za EU parlament je porastao broj zastupnika krajnje desnice i krajnje ljevice, ali se ništa bitno neće desiti tamo!

Jučer 09. jun 2024. održani su u svim državama članicama Evropske unije izbori za EU parlament, a rezultati su očekivani, kako su najavljivale i izlazne ankete.

Broj zastupnika u EU parlamentu povećale su stranke krajnje desnice, a najveći poraz centra i ljevice nanijela je desničarka Marin Le Pen u Francuskoj što je uzrokovalo pad vlade, jer je Emanuel Makron šokantno brzo raspustio parlament.

Međutim, centar u EU parlamentu se održao i imat će apsolutnu većinu one stranke koje brane EU od novog fašizma i nacizma.

U nekim državama poput Švedske, ljevica i partija zelenih su napravile historijski pomak naprijed, a desničari ostvarili najlošiji rezultat do sad.

U zemljama zapadnog Balkana, na koje bitno utječe politika EU s pažnjom su se pratili ovi izbori.

Pijuni Milorada Dodika su uspjeli Bosni i Hercegovini izboriti nova neprijateljstva, glasom u Vijeću ministara da se ne može glasati u BiH za Sloveniju, Poljsku i Rumuniju, kao osveta za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U Srbiji je opšta radost zbog fašističke stranke Le Penove, jer je kod njih zadnji svesrpski sabor pokazao da su Vučić i SNS uveli na velika vrata fašizam među Srbe kao veliku vrijednost.

Na društvenim mrežama kruže usporedbe govora Hitlera 1934 i Vučića 2024, u kojima zastupaju identične stavove o ugroženosti svog naroda, kojeg tretiraju kao nadrasu…

Zanimljivo je da i naši susjedi Hrvati ne postavljaju pitanje “legitimnog predstavljanja u EU”, gdje oni šalju 12. zastupnika, nasuprot Njemačke koja šalje 97.

Ovdje im je skroz ok da učestvuju u vlasti razmjerno svom broju, dok u BiH sa svojih 8% stanovnika drže sve važne funkcije u državi, imaju jednak broj zastupnika kao Bošnjaci koji imaju apsolutnu većinu u državi i opet kukaju kako su “majorizirani”, traže više vlasti, traže državu u državi…

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x