Apel ministra Šarovića: Spasiti 10.000 radnih mjesta u ArcelorMittalu

U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcellorMittala Zenica, najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini, moraju da se uključe svi nivoi vlasti, a posebne entiteti jer je u opasnosti 10.000 radnih mjesta u željezari ali i u rudnicima u oba entiteta, zaključeno je na današnjeg sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarović sa generalnim direktorom ArcelorMittala Biju Nair-om.

Sastanak je iniciran zbog sve težeg poslovanja ArcellorMittala, do koga je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane SAD-a, Evropske unije, ali i carina uvedenim od strane Kosova.

Ministar Šarović je istakao da je Ministrastvo u okviru svojih nadležnosti već preduzelo i preduzima niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za Bosnu i Hercegovinu.

To se međutim odnosi samo na tzv. proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta: Turska, Alžir, Maroko, Egipat…

Prema informacija ArcellorMittala, opstanak njihove kompanije je doveden u pitanje, obzirom da sa gore navedenim ograničenjima izvoza njihovih proizvoda, moraju redukovati investicije i projekti a neki novi započeti projekti su već “stavljeni na čekanje”.

Podrška drugih nadležnih institucija je neophodna, zaključeno je na sastanku, a posebno podrška nadležnih entitetskih institucija i privrednih komora. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama raditi na iznalaženju povoljnijih rješenja za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta zaposlenih u ovoj industriji.

Nema poruka za prikaz