Apple će skenirati iPhone kako bi otkrio slike seksualnog zlostavljanja djece

Podijelite ovaj članak:

Apple je najavio detalje sistema za pronalaženje materijala za seksualno zlostavljanje djece (CSAM) na uređajima korisnika u SAD-u

Prije nego što se slika pohrani na iCloud,, tehnologija će tražiti podudaranja već poznatog CSAM -a.

Apple je rekao da će, ako se pronađe podudarnost, recenzent procijeniti i prijaviti korisnika policiji.

Međutim, postoji zabrinutost zbog privatnosti da bi se tehnologija mogla proširiti na skeniranje telefona u potrazi za zabranjenim sadržajem ili čak političkim govorom.

Stručnjaci se brinu da bi autoritarne vlade mogle koristiti tu tehnologiju za špijuniranje svojih građana.

Apple je rekao da će nove verzije iOS -a i iPadOS -a – koje bi trebale biti objavljene kasnije ove godine – imati “nove aplikacije kriptografije koje će pomoći u ograničavanju širenja CSAM -a na internetu, istovremeno dizajnirane za privatnost korisnika”.

Sistem funkcioniše tako što upoređuje slike sa bazom poznatih slika seksualnog zlostavljanja djece koju su sastavili američki Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu djecu (NCMEC) i druge organizacije za zaštitu djece.

Te slike se prevode u numeričke kodove koji se mogu “uskladiti” sa slikom na Apple uređaju.

Apple kaže da će tehnologija uhvatiti i uređene, ali slične verzije originalnih slika.

Visok nivo tačnosti

“Prije nego što se slika pohrani u iCloud Photos, na uređaju se izvodi postupak usklađivanja za tu sliku u odnosu na poznate CSAM heševe”, rekli su iz ove kompanije.

Kompanija je tvrdila da sistem ima “izuzetno visok nivo tačnosti i osigurava manje od jedne u trilion šanse godišnje za pogrešno označavanje datog računa”.

Apple kaže da će ručno pregledati svaki izvještaj kako bi potvrdio da li se podudara. Zatim može poduzeti korake za onemogućavanje korisničkog računa i prijaviti policiji.

Kompanija kaže da nova tehnologija nudi značajne prednosti privatnosti u odnosu na postojeće tehnike.

Međutim, neki stručnjaci za privatnost izrazili su zabrinutost.

“Bez obzira na Appleove dugoročne planove, oni su poslali vrlo jasan signal. Po njihovom (vrlo utjecajnom) mišljenju, sigurno je izgraditi sisteme koji skeniraju telefone korisnika u potrazi za zabranjenim sadržajem”, rekao je Matthew Green, sigurnosni istraživač sa Univerziteta Johns Hopkins.

“Hoće li se pokazati da su u pravu ili ne u tom smislu, teško je reći. Ovo će slomiti branu – vlade će to zahtijevati od svih.”

Izvor: BBC

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x