Apsurd: Ako ste pijani u parku kazna je do 500 KM, a u vozilu samo 50

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je kako se već od četvrtka u službu stavljaju novi policajci koji će “vratiti osjećaj sigurnosti” građanima prijestolnice Bosne i Hercegovine. Dodao je kako se “odmah raspisuje konkurs” i da će to biti “neophodna injekcija” MUP-u koji ima problem ogromnog odliva kadrova.

Katica je na početku svoga obraćanja javnosti, nakon vanredne sjednice Vlade KS, izrazio saučešće porodici Azre Spahić, koja je poginula u petak uvečer nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao nesavjesni vozač.

Ministar je kazao da ovo treba tretirati kao “upotrebu automobila kao oružja”.

“Mi smo u MUP-u formirali jednu grupu sa stručnjacima i kreirali smo smjernice za poboljšanje sigurnosti. Jedna od tih smjernica nije se mogla provesti zbog nemogućnosti oduzimanja vozila. To je mjera koju kontinuirano tražimo. Mislim da je to problem jer smo imali 188 zahtjeva za oduzimanje vozila”, kazao je Katica.

On je otkrio kako se prema federalnom i državnom nivou inicirala izmjena zakona o sigurnosti saobraćaja.

“Imate situaciju da se alkoholiziranoj osobi u parku izriče kazna do 500 maraka, a ista ta osoba ako se zatekne u autu plaća 50. To su stvari koje se trebaju mijenjati”, naveo je ministar.

Katica je poručio da se treba inkriminisati objesna, nasilnička vožnja.

“Nama je izuzetno žao što se ovo događa, mi cijelo vrijeme radimo. Imamo četiri presretača koji su 24 sata na ulicama. U prva tri mjeseca imali smo 10.000 više prekršajnih naloga, znači da policija radi, ali ovakav slučaj narušava osjećaj sigurnosti. Borit ćemo se da ovakvih pojedinaca bude što manje”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Komentarišući problem parkiranja, Katica je istakao da u KS ima 160.000 registrovanih vozila. “Teško je regulisati parkiranje, ali ta ponašanje će biti uređena ovim nacrtom zakona”.

Katica je na kraju kazao da od četvrtka u službu stavljaju nove policajce koji će “vratiti osjećaj sigurnosti građanima Sarajeva”. To će biti, dodao je, neophodna injekcija MUP-u koji ima problem ogromnog odliva kadrova, piše N1.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x