Apsurd: Osman iz Bratunca odgovarat će jer je napadnut

Podijelite ovaj članak:

Osman Mehanović odgovarat će za povrede koje su mu nanijele kabadahije iz Kravice!

Devetnaestogodišnji Osman Mehanović iz Bratunca, mladić koji je u junu 2023.godine brutalno pretučen u sred Bratunca, sudeći po zvaničnim reakcijama pravosuđa Rs-a, tačnije Okružnog javnog tužilaštva (Tužilaštvo) u Bijeljini, odgovarat će za teške tjelesne povrede koje su mu nanijeli trojica bratunačkih kabadahija.

Naime, nakon devetomjesečne šutnje Tužilaštva vezano za prijavu protiv trojice poznatih napadača, napadnuti Mehanović i njegov advokat Mustafa Alić, Uredu disciplinskog tužioca, podnijeli su disciplinsku prijavu protiv postupajuće tužiteljice Jasmine Mrakanović. 

Isti dan kad je Uredu disciplinskog tužiooca upućena prijava protiv tužiteljice Mrakanović,  sa službenog e-maila glasnogovornika Okružnog tužilaštva Bijeljina, Osman Mehanović i i njegov advokat Mustafa Alić, obavješteni su da je Tužiilaštvo “formiralo poseban predmet protiv Osmana Mehanovića radi nanošenja tjelesnih povreda” i to, kakvog li apsurda, osobama koje su napale Osmana i nanijele mu teške tjelesne povrede. 

O postupku Tužilaštva u Bijeljini i tužiteljice Jasmine Mrakanović, Osman Mehanović, koji još uvijek liječi posljedice napada trojice poznatih kabadahija iz Kravice, nije želio da daje bilo kakve izjave, već nas je uputio na svog advokata Mustafu Alića. 

“Predmet se, očigledno, čuvao u ladici. Prema našim informacijama osobe koje su prije 9 mjeseci napale Osmana privedene su istu noć, saslušane, priznali su šta su uradili, mi smo dostavili medicinsku dokumentaciju i slučaj je mogao biti riješen za dvadesetak dana. 

Tužilaštvo je najprije šutjelo tri mjeseca o tome da li se uopće vodi istraga, poslije toga šest mjeseci nepoduzimanja bilo kakve radnje. I mi smo onda izgubili strpljenje i reagirali prijavom Uredu disciplinskog tužioca. 

A onda, isti dan kad smo poslali prijavu, sa službenog e-maila glasnogovornika Okružnog tužilaštva Bijeljina, stigla nam je obavjest da su oni formirali poseban predmet protiv Osmana Mehanovića radi nanošenja tjelesnih povreda osobama koje su ga napale najavljujući istragu protiv njega. 

Ovakav postupak Okružnog tužilaštva u Bijeljini klasičan je način zastrašivanja s jasnom porukom “e sad ćemo mi tebe istraživati, bolje ti je da šutiš, jer te možemo poslati u zatvor”. 

To je slika odnosa sudske vlasti entiteta Rs prema Bošnjacima povratnicima u Rs-u.

Poručujem svima da nas ovaj potez Okružnog tužilaštva Bijeljina i tužiteljice Mrakanović nije ni malo uplašio.  

Naprotiv! Za pravdu ćemo se boriti svim dozvoljenim zakonskim sredstvima”, kazao je u izjavi za Politicki.ba advokat Mustafa Alić. 

Kako je poznato napad na Osmana Mehanovića dogodio se 24. juna 2023. godine uvečer oko 22,40 sati, kada su ga, dok je prilazio svom vozilu napala trojica mladića iz Kravice. 

Kako nam je tada izjavio Osman, jedan od njih ga je pitao “hoćeš  li da te zakoljemo kao što smo 1995. godine klali u Srebrenici”, nakon čaga su uslijedili brutalni udarci, gdje mu je od jednog udarca izbijen i zub. 

Sve je ubrzo dokumentirala bratunačka policija, napadači su identificirani i saslušani.

(Almasa Hadžić, Politicki.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x