Assangeu danas izricanje kazne zbog kršenja uslova kaucije

Podijelite ovaj članak:

Pred sudom u Londonu danas će biti izrečena kazna osnivaču “WikiLeaksa” Julianu Assangeu zbog kršenja uslova određene kaucije, saopšteno je iz “WikiLeaksa”.

“Assangeu će biti izrečena kazna pred sudom Southwark  zbog kršenja uslova kaucije radi zahtjeva i odobrenja političkog azila. Pred sudom u Westminsteru danas će biti razmatran zahtjev SAD-a za izručenje Assangea”, navodi se u poruci “WikiLeaksa” objavljenoj na društvenoj mreži “Twitter”.

Assange je portal “WikiLeaks” osnovao 2006. godine, da bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja, uključujući SAD.

Nakon optužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine, Assange je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, da bi izbjegao izručenje Stockholmu.

Sud je odbacio slučaj silovanja 2017. godine, ali je Velika Britanija uporno insistirala na hapšenju Assangea zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu.

Britanska policija uhapsila je Assangea 11. aprila u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo pravo na azil.

Assange je u Londonu uhapšen zbog kršenja uslova kaucije.

Britanske vlasti saopštile su da neće izručiti Assangea Washingtonu, ukoliko postoji mogućnost da on u SAD-u bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ministarstvo pravde SAD-a saopštilo je da Assange može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, zbog hakovanja računara.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x