Avdić o pozivu Tužilaštva BiH: Njima nije cilj da otkriju istinu

Podijelite ovaj članak:

Obavještajno-diplomatska afera i dalje potresa BiH i Hrvatsku. Ministar vanjskih poslova BiH čeka zvanični izvještaj, a nakon toga će se odlučiti treba li Bosni i Hercegovini u ovom slučaju diplomatski angažman. Iz Hrvatske stižu poruke, ovo je skandal, narušiće odnose dvije zemlje, no samo kratkoročno. U međvremenu Tužilaštvo BiH, ali i OSA utvrđuju šta se zapravo dešavalo. Zbog svega je i novinaru Žurnala, koji je prvi objavio priču, stigao poziv za saslušanje.

Nije bilo kontakta između Ministarstava spoljnih poslova BiH i Hrvatske, iako se hrvatski konzul Ivan Bandić pominje kao učesnik obavještajno-diplomatske afere. Potvrdio je ovo ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak:

“Kada to budemo imali treba da vidimo da li ćemo i na koji način otvarati komunikaciju prema Zagrebu. Konzul Bandić? Nije bilo niti jedne zvanične informacije, niti jednog zvaničnog podatka koji bi nas usmjerio prema kome od stranih diplomata.”

Izvještaj Ministarstva sigurnosti o detaljima afere, pred Savjetom ministara se trebao naći juče, no zbog spriječenosti ministra Dragana Mektića nije razmatran. Ranije je direktor OBA-e o slučaju izvjestio Izvršni obavještajni odbor, no za detalje je javnost ostala uskraćena.

“Malo je čudan način, odnosno razlog zašto se na ovaj način izašlo u javnost putem medija. Uglavnom se ovakve vrste nesporazuma riješavaju na državnom nivou. Osoba koja je uključena, posebno iz diplomatskog kora se proglasi personom non grata.” , rekao je Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Sve će ovo poljuljati odnose između BiH i Hrvatske, no kratkoročno, kaže saborski zastupnik Miro Kovač:

“Ja smatram da je takav način komunikacije neozbiljan i da kratkoročno šteti našoj suradnji sa BiH. Kratkoročno, ne dugoročno jer smatram da je ovo sve skupa neozbiljno i onako će se uskoro formirati novi Savjet ministara i pretpostavljam da gospodin Mektić neće biti ministar u toj vladi jer će se promjeniti partneri.”

Sam Mektić prvi je o ovom slučaju saslušan u Tužilaštvu BiH. Danas je poziv stigao i na adresu Avde Avdića, novinara Žurnala, koji je objavio priču. Trebao bi biti saslušan kao svjedok, u ponedjeljak. Uprkos činjenici da Zakon o krivičnom postupku onemogućava saslušavanje novinara, koji bi mogli povrijedili čuvanje profesionalne tajne.

“Zar se išta drugo moglo očekivati od postupajućeg tužioca Olega Čavke koji je pravosnažno disciplinski kažnjavan zbog uništavanja dokaza i krivotvorenja službenih dokumenata te institucije. Njima nije cilj da otkriju istinu. Cilj im je zaštiti paraobavještajce koji djeluju u BiH.” , naglasio je Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal.

Sam tužilac Čavka nije bio spreman komentarisati slučaj. Kratko je potvrdio da je Avdić poziv dobio.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

comment

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x