Avitaminoza i kako je prevenirati

Podijelite ovaj članak:


Avitaminoza je stanje uzrokovano nedostatkom određenih vitamina u tijelu. Kada tijelo ne dobiva dovoljno vitamina putem prehrane ili kada tijelo ne može apsorbirati vitamine iz hrane, može doći do avitaminoze. Nedostatak vitamina može uzrokovati različite zdravstvene probleme i simptome, ovisno o specifičnom vitaminu koji nedostaje.

Primjeri avitaminoza uključuju:

  1. Skorbut (avitaminoza C): Nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta, ozbiljne bolesti koja uzrokuje umor, bolove u mišićima i zglobovima, krvarenje desni, suhu kožu, anemiju i probleme sa zubima.
  2. Beriberi (avitaminoza B1): Nedostatak vitamina B1 može uzrokovati beriberi, što se očituje simptomima poput slabosti, umora, gubitka apetita, probavnih smetnji, problema sa živčanim sustavom i srčanih problema.
  3. Pellagra (avitaminoza B3): Nedostatak vitamina B3 može uzrokovati pellagru, bolest koja se manifestira simptomima poput dermatitisa, proljeva, demencije i depresije.
  4. Rahitis (avitaminoza D): Nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa, bolesti koja utječe na rast i razvoj kostiju, što može rezultirati deformitetima kostiju, slabim mišićima i povećanim rizikom od fraktura.
  5. Blefaritis (avitaminoza A): Nedostatak vitamina A može uzrokovati blefaritis, upalu rubova kapaka, kao i niz drugih simptoma poput suhe kože, suhih očiju, smanjenog vida u mraku i poremećaja rasta.

Osim ovih, nedostatak drugih vitamina kao što su vitamin E, vitamin K, vitamin B2 (riboflavin) i folna kiselina također može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Prevencija avitaminoze uključuje uravnoteženu prehranu koja sadrži raznoliku hranu bogatu vitaminima. U slučaju nedostatka vitamina, mogu se propisati i dodaci prehrani kako bi se nadoknadili nedostaci. Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina ili ako imate simptome avitaminoze, važno je potražiti savjet od liječnika ili nutricionista kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x