BANA: Iako Vojinovi vole zločince, on je heroja i komandanta Muderrisa nazvao fašistom

Podijelite ovaj članak:

Povodom napada potpredsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Vojina Mijatovića na Nezima Halilovića Muderrisa, reagovala je i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije (BANA). Objavu prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

Reakcija Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) na podvale federalnog ministra Vojina Mijatovića

IAKO VOJINOVI VOLE ZLOČINCE RADOVANA I RATKA, ON JE HEROJA I KOMANDANTA MUDERRISA NAZVAO FAŠISTOM: Mnogi domoljubi koji žive izvan Bosne i Hercegovine zatečeni su posljednjim atacima na branioce i heroje Bosne i Hercegovine od strane nametnutog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića. Zanimljiva je drskost koju je ispoljio stavljajući u istu ravan proslavljenog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, heroja otpora Nezima Halilovića Muderrisa, sa ratnim profiterom i separatistom Miloradom Dodikom, kao i kriminalcem sa američke crne liste. Dok ratni profiter Dodik odlikuje presuđene srpske ratne zločince i govori da je BiH nemoguća i neodrživa, te po beogradskom šablonu sistematski i naručeno udara na ustavni poredak BiH, bosanski gazija Muderris na civiliziran i demokratski način se bori za napredak naše cjelovite, jedinstvne i suverene države. To je očigledno zasmetalo Mijatoviću pa je Muderrisa nazovao ‘fašistom’. Mijatović dobro zna da je fašizam itekako ukorijenjen u njegovom narodu, a ne u narodu kojem pripada Muderris.

Iako nisu jasni svi povodi zbog kojih je Mijatović napravio tako tešku podvalu vrijeđajući naše komandante i ugledne Bošnjake. Iako se zna da je Mijatović i ranije imao ispada, preko kojih mu se olahko prošlo, ali ovog puta se čini da je sve kulminiralo nakon skandala sa četničkim filmom na SFF-u. Više je moguće da je Mijatović branio srpskog zločinca Dražu, a usput je stao u odbranu direktora SFF-a Jovana Marjanovića, insinuirajući da su ga građani kritikovali zbog njegovog imena i nacionalne pripadnosti. Treba naglasiti da to nije tačno (!), ali jeste Marjanović i organizator SFF-a prozivan zbog katastrofalnog poniženja kojeg je priredio antifašističkom Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ragirao je Muderris ukazujući na pogrešnu i namjernu interpretaciju od strane nametnutog federalnog ministra. Komandant je repicirao i Mijatoviću na tvrdnje da ga ‘mrze potomci Handžar divizije zbog ekavice’, pa je naveo da je Mijatović potomak onih koji su cijepali državu BiH, citiramo:

– “Kada smo već kod potomaka, treba reći da je Vojin direktni potomak Dobrivoja Mijatovića koji je gradio entitet za jedan narod – srpski. Vojinov otac Dobrivoje je devedesetih imao istu značku kao i Draža – kokardu”.

Ponovo se oglasio Mijatović pa je ove Muderrisove ispravke krivih navoda nazvao fašizmom.

Zanimljivo je da je zbog politika kojima je pripadao ministrov otac Dobrivoje Miajtović, mnogo Bošnjaka ubijano, mučeno, protjerivano iz svojih domova. Mogao bi nametnuti ministar slobodno reći svom ocu da je fašista, a podržavati Muderrisa i slične, da je istina ono što naivnim Bošnjacima govori o sebi, da je atifašista i da voli BiH i sve njene dobre ljude. Nama je jasno da nametnuti ministar nema dodirnih tačaka sa domoljubima, ali nekima bosanskim političarima trebaju ovakve šokantne potvrde da bi to uvidjeli. Mijatović koristi jeftine fraze, bacajući prašinu u oči naivcima. Treba podsjetiti da je, nesposoban da uvijek glumi, svoje lice nekoliko puta otkrio. U priješanjoj fazi to je bilo kada je tvrdio da antiustavni 9. januar nije problematičan. U ovoj novijoj fazi, to je bilo tokom izbora 2022. godine. Umjesto da simpatije dijaspore pretvori u glasove za probosanski blok u NSRS-u, Mijatović se uošte nije kandidovao za tu listu. Da jeste, tamo bismo imali više zastupnika. Ali umjesto toga, on se našao na listi za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Računao je Mijatović da će tako oduzeti glasove Mirku Šaroviću a pomoći Željki Cvijanović. Kakva perfidna igra! Takva licemjernost, da na izborima otvoreno igra za Dodika a da ga kritikuje na mjestima gdje mu to ne šteti, zaista je vrijednja pažnje.


No, i takvog manipulatora Trojka postavlja na mjesta gdje se odlučuje o životnim pitanjima žrtava ratnog djelovanja Vojinovog oca Radivoja Mijatovića. Sada se može reći da upravo iz ovog političkog bloka dolaze napadi na heroje Bosne i Hercegovine. Došli smo u nevjerovatnu situaciju, nepojmljivu još prije nekoliko godina. Oni koji su glasali za Trojku, dobili su ministra koji fašistima naziva one koji su te iste glasače branili od neofašista poput ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić…

Ističemo, dijaspora čvrsto stoji uz Muderrisa, ali i ostale komandante i heroje Armije i MUP-a RBiH, bilo da ih se napada naručenim i neosnovanim otužnicama i mrcvarenjima po sudovima ili ovakvim uvredama da su fašisti. Mi imamo načina da efektivno reagujemo na ovakva ponašanja – olovka na izborima i neće se više dozvoliti gostavanja među nama po dijaspori bilo ko vrijeđa heroje Armije i MUP-a RBiH. Jer, tvrditi da su fašisti oni heroji koji su pod zastavom sa ljiljanima branili Državu BiH od agresora, preopasno je. Neka znaju i otvoreni i prikriveni neprijatelji države Bosne i Hercegovine i naših branioca i heroja, da nas ovakvi napadi dodatno ujedinjuju, piše u reakciji Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA).

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x