BANA uputila Šmitu otvoreno pismo, traže da se slučajevi “izvade iz ladice”

Podijelite ovaj članak:

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku Kristijanu Šmitu sa nekoliko zahtjeva. Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani Visoki predstavniče,

Pišemo vam u ime članova Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) koji su preživjeli genocid, UZP i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini u vremenu agresije1992-95., a povod su dva slučaja.

Prvi – izjava premijera manjeg bh. entiteta Radomira Viškovića, koji nakon sudskog ročišta predsjedniku manjeg entiteta Rs Miloradu Dodiku, ispred Suda BiH uputuo prijetnje državi: „Ovo je kraj Bosne i Hercegovine, i tako će biti, budite sigurni“.

Krajnje smo ozbiljno uzeli prijeteće poruke visokopozicioniranog srpskog političara Viškovića koji je na čelu vlade bh. eniteta Rs. Posebno smo zabrinuti, kako smo rekli, da Radomir Višković zauzima tako značajnu poziciju sa koje koje šalje prijetnje miru i poruke mržnje prema državi Bosni i Hercegovini, suverinitetu, cjelovitosti… Dodatno nas zabrinjavaju činjenice i Viškovićevi govori mržnje, jer prema izjavama svjedoka Tužilaštvu BiH i izjavama svjedoka odbrane u Hagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), da je Radovan Višković u julu 1995. godine, u vremenu genocida nad Bošnjacima bio u Potočarima i u Srebrenici. Posebno se Višković dovodi u slučaju ratnog zločina jer je, prema svjedočenju, citiramo, ‘učestvovao u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerovatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja i učestvovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu’, kako su objavili mediji.

Očito da je neko u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine “Predmet Višković” u ladici “zabetonirao”, tražimo da se provjeri i ovaj slučaj rasvijetli.

Poštovani Visoki predstavniče,
Jasno je da antibosanska, antidržavna i nacionalistička retorika donosi političku korist ultradesnim radikalnim političarima. Nakon današnjeg istupa Viškovića ispred Suda BiH; u ime države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, zahtijevamo od Vas, da upotrijebite “Bonske ovlasti” i sankcionešete Viškovića trajno ga isključite iz političkog i javnog djelovanja, kao i sve one koji govorom mržnje sa državnih i entitetskih pozicija, rade protiv interesa države i njenih građana.  

Drugi slučaj je Sanja Vulić, koja je zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, također nakon ročišta Miloradu Dodiku, ispred Suda BiH, vulgarnim psovakama i prijetnjama protiv države i institucija. Kamere su zabilježile prijetnje, citiramo: “Sljedeći put ćemo ovdje dovesti 5.000 ljudi, pa jebem li vam mamu, vidjet ćete”, što aludira na prijetnje i izazovanje konflikta među građanima.
Dok je protiv sutkinje S.U. u predmetu protiv Milorada Dodika, uputila prijeteće i krajnje vulgarne psovke koje u originalu prenosimo:

– “Krši ljudska prava, a priča o ljudskim pravima – jebao je Murphy. Užas… Ovo nije demokratija, ovo nije država. Oni će nas sve pobiti na ovaj način… Jebem joj sve, da joj jebem”.

Ovo ponižavanje državnih institucija i zaposlenih, ne smije proći nekažnjeno. S obzirom da se radi o političarki koja je debelo plaćena iz državnog budžeta Bosne i Hercegovine, tze da je ovakva retorika nedopustiva, pozivamo vas upotrijebite “Bonske ovlasti” i da zastupnicu SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanju Vulić sankcionišete trajnim isključenjem iz politike i da joj bude zabranjeno javno djelovanje u Bosni i Hercegovini.

Vaši postupci će potvrditi koliko vam je stalo do zaštite interesa države i građana Bosne i Hercegovine, tako vam pomogao!

S poštovanjem,

Bošnjačko-američke nacionalna asocijacija /BANA/

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x