Banja Luka: Prva sjednica Komisije za Srebrenicu u toku

Podijelite ovaj članak:

Prva sjednica međunarodne Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u toku je u Banjoj Luci.

Vlada Republike Srpske je, 7.feruara, za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovala Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je ranije za Fenu da Vlada RS-a formiranjem takozvane međunarodne komisije za Srebrenicu pokušava da negira sudski dokazane i utvrđene činjenice.

-Formiranje tzv. komisije za Srebrenicu od Vlade entiteta RS u Bosni i Hercegovini je na tragu opredjeljenja za provođenje faze negiranja genocida, a koja podrazumijeva negiranje i minimiziranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava – smatra entitetski potpredsjednik.

Taj čin Vlade predstavlja, kako ukazuje, ugrožavanje provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer izaziva strah, sumnju i nepovjerenje u entitetske organe, što samo po sebi nameće nesigurno orkuženje za žrtve koje su se vratile na svoja ognjišta.

Po tvrdnjama iz entitetske vlade komisija za Srebrenicu je imenovana, kako je navedeno, s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992.-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.

Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 45 osoba – na 699 godina i tri doživotne kazne zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u julu 1995. u Srebrenici. U desetinama presuda utvrđeno je da se u Srebrenici dogodio genocid kada su srpske snage ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka.

Vlada RS-a je 2004. godine usvojila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. – kojim je utvrđeno da se na tom području desio genocid, ali je ovaj izvještaj stavljen van snage prošle godine.

Osim ove, Vlada je imenovala i komisiju za Sarajevo u kojoj su Rafael Izraeli, predsjednik, te članovi Volter Manošek, Lavrens Armand Frenč, Darko Tanasković, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.

Ta komisija je počela s radom prošle sedmice.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x