Banjalučanka Azra Selimović već 16 godina za Volvo razvija nove tehnologije

Podijelite ovaj članak:

Banjalučanka prof. dr. Azra Selimović više od 16 godina razvija inovacije u elektromobilnosti u sklopu Volvo Group, radeći na motorima, baterijama, pogonskim sistemima i svemu između kamiona, motora, autobusa.

Azra je diplomirala je i doktorirala mašinstvo na Lund Univerzitetu u  Švedsoj, sa fokusom na toplotnu energiju i gorivne ćelije. Za Volvo je počela raditi 2005. godine kao inženjer za istraživanje i razvoj. Njena karijera je zaista eksponencijalno napredovala od ove tačke do danas, smatra se jednim od ključnih lidera u elektromobilnosti za Volvo. Radila je na zamjeni motora sa unutrašnjim sagorevanjem elektromotorom i upravljačkom jedinicom na Odjelu za električni pogon u CampX-u a Volvo grupa je došla do tačke u kojoj je moguća masovna proizvodnja električnih vozila. Prava tehnološka promjena je sada neminovna nakon decenija istraživanja i razvoja, a naša Azra Selimović je dio liderskog tima koji donosi tehnološku promjenu, piše dr. Edhem Čustović.
„Jedan izazov je stvoriti visoko efikasne i još uvijek pristupačne proizvode. Moramo sagledati sistem kao cjelinu i pobrinuti se da nam poboljšanja, na primjer, električnog pogona daju uštedu energije koja nam je potrebna, kako bismo smanjili broj baterija i posljedično smanjili cijenu sistema”, kaže Azra.
Drugi izazov je činjenica da će se električni motor koristiti u mnogim različitim tipovima vozila: autobusima, kamionima i građevinskoj opremi, kao iu pomorskoj i industrijskoj primjeni. Mora odgovarati željenim performansama i trajati tokom životnog ciklusa ovih vozila.
“Tražili smo zajedničke imenitelje i razvili platformu koja se može koristiti, uz prilagođavanja, za većinu naših aplikacija”, objašnjava Azra Selimović.
„Očigledno je to komplikovan proces, ali nam takođe daje prednost u odnosu na mnoge konkurente. Imamo koristi od sinergije i ekonomije obima, jer ne radimo samo s kamionima ili autobusima.”
Na osnovu brojnih godina rada na najsavremenijoj tehnologiji, vodeći velike timove u različitim odjelima u Volvu, Azra je zajedno sa kolegicom Heijem Vestbergom objavila knjigu pod nazivom “Komplet prve pomoći za nove menadžere” (The First Aid Kit for New Line Managers). Knjiga je fokusirana na savjete i upute kako da započnete svoju novu ulogu menadžera. Knjiga je ustavri priručnik i pruža praktične savjete, smjernice, strukturu, predloške i alate koji su potrebni pri preuzimanju nove uloge.
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x