Bećirović: Dodik će doživjeti sudbinu Karadžića!

Podijelite ovaj članak:

Milorad Dodik će u pokušajima realizacije politike Slobodana Miloševića doživjeti sudbinu Radovana Karadžića, ali i osobe koje su se našle na listi sankcija idu istim putem, kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, a povodom sankcija koje su Sjedinjene Američke Drževe jučer uvele zvaničnicima Republike Srpske i predsjedavajućoj Predsjedništva BiH.

Ugrožavanje puta u euroatlantske integracije

Kao što je poznato, pored Željke Cvijanović, sankcijama su još obuhvaćeni premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i ministar pravde RS Miloš Bukejlović. 

“U obrazloženju odluke se jasno kaže, da Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nenad Stevandić i Miloš Bukejlović opstruiraju sprovođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i ugrožavaju put Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracija. Iz toga bi svakome moralo biti jasno, da će Bosna i Hercegovina biti punopravna članica NATO i EU, što je već zacrtano u samom Daytonom”, ocijenio je Bećirović.

Srpski narod uvlači u neizvijesnost

Prema njegovim riječima, zaista je neshvatljivo da Dodik nakon 30 godina pokušava ono zbog čega je optuženo i presuđeno političko i vojno rukovodstvo Srba na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

“Možda ovog puta neće biti pokojnog Richarda Holbrooka, koji se poslije pokajao što je prihvatio ime RS i koji je zaustavio ARBiH pred Banjalukom. Dodik uvlači cijeli srpski narod u neizvjesnost pokušavajući realizirati Miloševićev plan. Nikada se neće desiti da SAD dozvole razbijanje BiH i formiranje neke srpske države nauštrb BiH. Postavlja se pitanje za koga radi Milorad Dodik. Mislim da ćemo uskoro saznati”, ističe naš sagovornik.

SAD lider slobodnog svijeta

Analizirajući sadržaj sankcija Bećirović dodaje još da izrečene sankcije SAD-a šalju poruku mnogima ne samo u BiH nego i u regionu.

“Ponovno se pokazalo, da su SAD lider slobodnog svijeta i tako spašavaju ugled i čast, dok EU u tom pogledu ne prati SAD u sankcijama, nego čak štiti, sarađuje odnosno nesankcionira one koji ugrožavaju mir, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. Dugoročno četvero sankcioniranih, Cvijanović, Višković, Stevandić, Bukejlović, zajedno sa Miloradom Dodikom kontinuirano rade na ekonomskom zaostajanju RS i žalosno je da to građani RS ne shvataju. Stanovnici zaslužuju odgovornije političare, koji će raditi u interesu države i njenih građana, a ne na ličnom bogaćenju, kriminalu i korupciji”, zaključio je Bećirović.

Radio Sarajevo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x