Bećirović: Nema genocidnih naroda

Podijelite ovaj članak:

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se danas javnosti nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Posebno se obratio, kako je rekao, srpskom narodu u Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali je uputio i oštru poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Želim uputiti nekoliko poruka srpskom narodu u BiH: Srpski narod je integralni dio bh. jedinstva u različitostima i ravnopravan narod s drugim narodima u BiH. Tako je bilo i tako će ostati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Nema genocidnih naroda. Ovu rezoluciju treba shvatiti kao šansu za katarzu i trasiranje puta u sigurniju budućnost.

Poruka građanima susjedne Republike Srbije: U ovoj rezoluciji se ne spominje nijednom riječju Republika Srbija. Želim da razvijamo dobre odnose između BiH i Srbije uz međusobno poštivanje i uvažavanje. Vrijeme je da i predsjednik susjedne Srbije shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne predsjednik Srba. Ne postoje predsjednici Srba, Bošnjaka i Hrvata, postoje međunarodno priznate države i legalni organi vlasti tih država. Ne treba izmišljati bošnjačke, srpske i hrvatske sabore, treba poštovati Parlament Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštine Srbije i Sabor Hrvatske. Ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje međuanrodnog prava. Inkluzivnost, ekonomski rast, regionalna sradanja i euroatlantske integracije trebaju biti smjer BiH u narednim godinama. Mislim da imamo kapacitet i partnere s kojim možemo ostvariti ovaj cilj. Kao nikada prije ubijeđen sam da će Bosna i Hercegovina biti zemlja uspješnih ljudi”, poručio je Bećirović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x