Bećirović razgovarao s mostarskim muftijom Salem-ef. Dedovićem

Podijelite ovaj članak:

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s mostarskim muftijom dr. Salem-ef. Dedovićem o aktuelnoj situaciji u Mostaru, te o potrebi iznalaženja rješenja koja su u interesu svih građana i naroda u Mostaru.

Dr. Denis Bećirović je naglasio da vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini kroz međureligijski dijalog daju značajan doprinos približavanju i međusobnom razumijevanju u našem društvu. Stoga je nužno podržati i ojačati taj dijalog, te ga proširiti na sve segmente društva. Saradnja vjerskih zajednica s institucijama na svim nivoima je od velike važnosti i potrebno je raditi na njenom unapređenju.

Muftija dr. Dedović kazao je da budućnost u multietničkom Mostaru treba graditi na osnovama ravnopravnosti i punog poštivanja ljudskih prava. Do svih rješenja u Mostaru treba dolaziti dogovorom i dijalogom, a ne jednostranim rješenjima.

Muftija Dedović je istakao da su muslimani opredjeljeni da zajedno s katolicima i pravoslavcima na ovom području grade zajedničku budućnost, uz međusobno uvažavanje i toleranciju. U tom smislu, Mostarsko muftijstvo očekuje od gradskih vlasti u Mostaru da uskoro odobri izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“ na lokaciji Lakišića harem.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poručio je da budućnost Mostara i Bosne i Hercegovine treba graditi na osnovama pravednosti i rješavajući otvorena pitanja dijalogom i dogovorom. U tom kontekstu dr. Bećirović je podržao prijedlog mostarskog muftije da se izgradi Interkulturni centar „Mevlana“, s ciljem povezivanja građana Mostara i afirmiranja ljudskih prava i sloboda svih građana ovog grada. Gradske vlasti Mostara ne trebaju favorizirati jedan narod, već trebaju biti u funkciji svih građana Mostara.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x