Bećirović se sastao sa ekspertima: Pravit će naučno-istraživačke radove o genocidu

Podijelite ovaj članak:

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa višim naučnim saradnikom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. Muamerom Džananovićem, naučnim saradnikom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. Hikmetom Karčićem, predsjednicom Centra za postkonfliktna istraživanja mr. Velmom Šarić, svjedokinjom genocida u Srebrenici dr. Nirhom Efendić i predsjednikom „Udruženja žrtava i svjedoka genocida“ Muratom Tahirovićem.

Tokom sastanka razmatrane su brojne aktivnosti na polju memorijalizacije genocida, a poseban akcenat stavljen je na naučno-istraživački rad i publikovanje radova o genocidu.

Od izuzetne važnosti je upoznavanje međunarodne javnosti sa posljedicama genocida i drugih masovnih zločina u Bosni i Hercegovini, tako da su tokom sastanka pozvali sve građane Bosne i Hercegovine u svijetu da se na svoj način uključe u širenje priče o genocidu, masovnim zločinima i agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Sagovornici su konstatovali da iskustva Bosne i Hercegovine mogu pomoći drugim narodima i državama, ali prije svega novim generacijama građana Bosne i Hercegovine, da preveniraju genocid, te da žive u miru i slobodi.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x