Benjamina Karić: Neću prisustvovati otvorenju 29. SFF-a, danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni

“Večeras je počeo 29. Sarajevo Film Festival. Događaj na koji se iz godine u godinu sa nestrpljenjem čeka, sedmica filma o kojoj priča svijet. To je naš brend koji nam služi na ponos. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da ovakvih događaja bude još više. Dani pred nama neka budu dani kvalitetnog filma i dobre zabave. A Sarajevo neka bude najbolji domaćin.

Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu.

Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem.

Želja mi je da večeras kao gradonačelnica Sarajeva ovim potezom makar malo skrenem pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama. Sarajevo tuguje zajedno sa prijateljima iz Gradačca, vaša bol je i naša bol.

Na kraju, SFF je nastao u najcrnijim danima opsade i mnogo veće zlo nije zaustavilo našu ljubav spram filma i umjetnosti. Film je bio i ostao naš vid otpora. SFF neće i ne treba stati ni zbog ovog današnjeg zla, nego naprotiv, svojom izvrsnošću neka potakne stvaranje novih filmova koji će podići glas i svijest protiv nasilja kojem danas svjedočimo i pomogne nam u borbi sa ovim zlom. Sarajevo grad svih nas”, poručila je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva uz fotografiju haljine koju je, pretpostavljamo, pripremila već ranije za ovaj svečani događaj.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x