Besplatne edukacije za prekvalifikacije u instalatere solarnih elektrana

Podijelite ovaj članak:

Inspirisani promjenama u sferi obnovljivih izvora energije i energetske tranzicije na globalnom i nacionalnom nivou, a motivisani trenutnim i budućim izazovima za bh. tržište u ovoj oblasti, ProCredit Bank BH i Comtrade Distribution tokom ove godine organizovali su dvije uspješne konferencije pod nazivom “Budućnost na Sunce!”.

O solarnim elektranama, zakonskim regulativama i modelima finansiranja ovakvih elektrana, iz različitih uglova govorili su stručnjaci sa različitim ekspertizama i to za više od pet stotina učesnika.

Sada, ProCredit Bank BH i Comtrade Distribution idu korak dalje. Imajući u vidu da nas u narednom periodu očekuje neizvjesna situacija na energetskom tržištu zbog poskupljenja električne energije, kao i zakonske regulative koja donosi pojam “prosumer”, odnosno sistem proizvođač – potrošač, koji osigurava da svako kao potrošač električne energije dobije priliku da energiju proizvodi, izvjesno je da će potražnja na tržištu za solarnim elektranama biti još veća.

Shodno tome, kako bi pripremili tržište BiH za nadolazeće dane, želimo da našoj zemlji, odnosno, manjim ili većim građevinskim firmama, te individualcima koji se bave instalacijom struje, u saradnji sa kompanijom Huawei, ponudimo potpuno besplatne edukacije instalatera.

Trenutno se Bosna i Hercegovina suočava sa velikom potražnjom instalatera solarnih elektrana, posebno onih koje su namijenjene domaćinstvima. Prema zvaničnim statističkim podacima procjenjuje se da u BiH ima preko milion kuća. Ukoliko bi se vodili pretpostavkom da 15% vlasnika kuća želi da instalira solarne panele na svoje domove dolazimo do potencijalnih 150.000 zahtjeva, a vrlo je vjerovatno da će ovi brojevi biti i veći.

Prema proračunu i statistikama, prosječna solarna elektrana će imati jačinu od oko 6.5kWp. Samo tržište usluga instalacije iznosi najmanje 585 miliona KM i to u narednih 5 godina. U ovom slučaju, jedina prepreka je broj timova koje će instalirati solarne elektrane. Uzmite i vi svoj udio u novom tržištu obnovljivih izvora energije!

Zahvaljujući ProCredit Bank BH i Comtrade Distribution, u saradnji sa kompanijom Huawei, na besplatnim edukacijama za buduće instalatere solarnih elektrana, pružaćemo tehničku podršku i predstaviti gotova tehnička rješenja za elektrane.

Prelazak na obnovljive izvore energije je trend već godinama prisutan u svijetu, a zahvaljujući pionirima podržavanja ovog trenda u BIH, ProCredit Bank i Comtrade Distribution su zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima i pomoći privrednicima u unapređenju konkurentnosti, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora sa posebnom ekspertizom u finansiranju solarnih sistema za vlastite potrebe, ali i kao komercijalnih investicija, te omogućavanja dugoročnih ušteda samim domaćinstvima.

Bilo da ste firma ili fizičko lice, prijavite se već danas na besplatne edukacije, putem online forme. Prijaviti se možete do 06.12.2022. godine.

Pokrenimo zajedno zelenu revoluciju!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x